Faceți căutări pe acest blog

luni, 31 octombrie 2016

Etnia jat în India colonială britanică (KIPLING 1900-1)

<
(...)
- Dar prețul... care este prețul? insistă jatul*. Căci dacă fiul meu se va face din nou bine, nu mă pot întoarce la mama lui să-i spun că a fost vindecat pe drum de cineva căruia nu i-am dat în schimb nici el puțin o strachină de știr.
- Jații aceștia sînt toți la fel, răspunse Kim cu blîndețe. Odată un jat sta pe grămada de gunoi, în timp ce treceau elefanții regelui, și văzîndu-i, s-a ridicat în picioare și a întrebat: Hăitașule, cu cît vinzi măgărușii aceștia?
Jatul începu să rîdă cu hohote și se scuză în fața lui lama**.
- Aceasta este o zicătoare adevărată, din partea de unde sînt eu. Așa sîntem noi jații. Voi veni și mîine cu copilul; până atunci zeii căminului care sînt cei mai binevoitori, să vă binecuvînteze pe amîndoi.
(...)
>

SURSA
Rudyard Kipling, Kim***, vol. II, trad. Jul. Giurgea („Naționala Ciornei”), Casa de Editură și Presă „Viața Românească”, București, 1990.

NOTE M. T.
* jat = Comunitate tradițional agricolă din N Indiei (de religii hindusă și sikh) și N Pakistanului (de religie musulmană). (https://www.britannica.com/topic/Jat)
** LÁMA1, lama, s. m. Preot-călugăr budist (în Tibet, în Mongolia și la kalmâci). ◊ Marele lama sau Lama cel mare = șeful suprem al religiei budiste; dalai-lama. – Din fr. lama.
Sursa: DEX '09 (2009) (https://dexonline.ro/definitie/lama)
*** Descriere Editura All 2012 (http://www.all.ro/colectia_strada-fictiunii-clasic/kim.html)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu