Faceți căutări pe acest blog

duminică, 24 noiembrie 2024

„Transferuri de izvoare” („TOMIS” 2001)

 ?, Lecturi critice. Transferuri de izvoare, „Tomis”, Constanța, 2001?

Orice poet oricât de mare comite și versuri penibile. Trist e c de cele mai multe ori e încântat de ele. Așa zisele selecții de autor se debarasează greu de poemele care parazitează respectivele antologii. Ieșirea din impas se poate face prin „înhăitarea” poetului cu un confrate (critic literar, consilier editorial) cu gust și cu putere de discernământ și spirit de obiectivitate. După 89, o dată cu moartea cenzurii ideologice, a sucombat și cea de ordin estetic, poeți de toată mâna și versificatori de tot calibrul, adunându-și numele, în complicitate cu cine știe ce editură obscură, pe câte o cărțulie anemică de tristă glorie localistă, contribuind la ceața valorică și la lehamiterisirea cronicarilor literari, nici ei mai breji, somați să le semnalizeze superlativ. Mult mai trist e faptul că în această confuzie metastazată există și posibilitatea ca un poet de reală vocație să treacă neobservat , ori să nu fie apreciat la justa sa valoare. Nefasta stare de fapt în discuție pare să fie exact intuită de Ion Dragomir, gestul lui editorial fiind perfect îndreptățit atunci când tipărește la Editura „Ex Ponto” (Constanța, 2001) antologia Transferuri de izvoare, avându-l ca lector și prefațator pe Arthur Porumboiu, benefică instanță cenzorială, esteticește vorbind, prin aceea că a pus umărul confratern la întocmirea opului sumativ după canoane mult mai nemiloase decât ale semnatarului cărții, semnatar care s-a amestecat prea puțin în destinul plachetelor de până acum când capătă statut de cicluri. Poetul de la Valu lui Traian că poezia sa „se este”, cum ar fi spus Nichita Stănescu, și adevărul se este din abundență sau cu vârf strălucit și îndesat , ca să-l cităm și pe Anton Holban cu acest exemplu de telescopare a unei expresii înțepenite de cine știe când.

Poezia lui Ion Dragomir, marginalizat strategic sub eticheta autodidact sau de mic fermier cu năravuri boeme, acoperă inconfundabil câteva teme și câteva toposuri care ar face oricăror antologii consacrate, să  zicem, casei, obârșiei țărănești, poeziei, sorții, mamei, iubirii, morții, copilăriei, vegetalului (îndeosebi floralului), mării, luminii, cuvântului, numelui alienării, trădării ș. a. m. d.  

Aproape fiecare vers al său este un aforism. Poetul ar putea fi un strălucit de parfumuri, însă, așa cum scrie, e mai mult decât atât. Ghicești în scrisul său încrâncenarea, scrâșnetul sufletului cu care s-a lăsat trudnic desfășurat pe zăpada timpului, strivind sub cuvinte orice notă desuetă prin sentimentalismul pe care și-l face vârtos și cu care se învecinează într-o lacrimă când constată că totul intră sub tăvălugul nemilosul al timpului. În orgoliul său smerit, poetul e însă conștient de forța sa magică de a așeza în panoplia mântuirii tot ceea ce în jur e sortit aneantizării, extincției universale. Lauda creației e una implicită: „Există o casă pe care mi-o spune copilăria / o casă în apropierea clopotniței / o casă cu mulți stejari în oglindă / O casă pe care o cercetează rândunica - / copilărie netezită de galopul calului / Ce-a devenit casa / în care continente-au plutit / și m-alintă mama cu neobositele flori ale plânsului? / O surprind / aranjând obiectele în copilăria mea / lângă lămpile vinului / și lângă prunii măsurând satul cu țuică / Iarna începe să muște și suferința mea / e sărbătoare / e sărbătoare”(Bucium).    

Casa din ciclul Aud foșnetul piramidei e, ca și în cunoscuta poezie a lui Goga, cea părintească, atinsă ruinător de aripa vremii. Nucul bătrân și-a întins crengile în podul ei; aceasta privește spre sat cu încă un ochi  nealtul decât un zid dărâmat ori „doarme în buzunarul singurătății”, însă poetul depășește de fiecare dată simpla constatare elegiacă, suspinul romanțios fiind catapultată prin vrajă transfigurativă în diamant poetic de cea mai bună calitate: „Poezia mă varsă în lume pe conducte de fum / Îmi așază casa în privighetoarea înmugurită” (Transferuri de izvoare). Sau: „Casa călătorește / zidită-i într-o forfotă de crizantemă / și din două biserici / măsoară oamenii / cu lacrimi” (Casa călătorește).

În plan simbolic, telescopând conotații dintre cele mai diverse și mai acoperitoare (poezie, har și destin poetic, punct fix al universului, dragoste, arcă a lui Noe etc),casa poetului, personalizată, e indestructibilă. „Există în fiecare om o casă / Casa poate fi vândută sau de cumpărat / Casa poate fi îndoliată sau nelocuită / Casa poate fi întoarsă cu casa-n pământ sau dărâmată / Casa mea e plutitoare / Nimeni nu poate intra sau ieși ca jefuitor” (Casa plutitoare).  

Motivul casei îl amprentează pe cel erotic, fie spre polul bucuriei, al plenitudinii existențiale: „Încep / a te iubi / așa cum trebuie să încep / a-mi acoperi casa cu țigle” (Încep a te iubi), fie spre cel al tristeții intrinseci despărțirii de ființa iubită, mântuirea prin poezie fiind posibilă grație faptului că între locuință și perenitatea cuplului se poate trasa semnul egalității: „Casa / poartă urma / pașilor tăi / precum mărul / mușcătura” (Casa).    

Ambientalul imediat se eroticizează cum la puțini alți poeți și forța sa de răsfrângere în univers e inepuizabilă. E o altă modalitate poetică de a survola biografismul strict, anacronismul. Felul în care obiectele casnice, elementele naturii se deifică amintesc de Magda Isanos în ciclul Iubește și nu vei putrezi și o perpetuă reificare a celei dragi, o prezentificare catifelată a absenței ei prin rochia de pe speteaza scaunului, prin pantofii care stau de vorbă cu ai celui rămas acasă, prin scaunele „obosite de singurătate” ș. a. Paradoxul lucrează în favoarea înveșnicirii efemerului, a mântuirii, prin dragoste, a fragilului ființial, (...)  

luni, 18 noiembrie 2024

„Civil War” (2024)

 „Civil War” (2024)

Tensiunile politice generate de alegerile prezidențiale din SUA din 2020 au avut ca efect, printre altele, și realizarea în 2022 a filmului de ficțiune futurologică americano-britanic „Civil War” , lansat în distribuție pe 14 martie 2024.
Filmul începe cu un discurs televizat al președintelui care afirma emfatic iminența unei mari victorii militare împotriva Forțelor Occidentale separatiste din Texas și California.
În acest timp, în New York o fotoreporteră de la Reuters supraviețuiește unui atentat
kamikaze în timpul unei demonstrații violente.
Ea se întâlnește cu mentorul său, un veteran al jurnalismului, care încearcă fără succes să-o oprească pe aceasta și pe colegul ei să meargă la Washington, aflat cu ocolire la peste 1000 km, pentru a-i lua un interviu președintelui, care în realitate se afla izolat. Grupului i se alătură o tânără fotoreporteră, întâlnită la demonstrație, care susține că jurnalista de la Reuters este idolul său din branșă.
În timpul discuțiilor despre întrebările ce urmau să fie puse președintelui, aflăm că acesta exercita cel de-al treilea mandat. George Washington, unul dintre „Părinții Fondatori” ai SUA și primul președinte (1789-1797), a refuzat cererile colaboratorilor de a candida a treia oară, deși era creditat cu mari șanse de succes. Atitudinea sa a constituit precedentul unei cutume politice în SUA, aceea ca un președinte să exercite doar două mandate. După ce democratul F. Delano Roosevelt a obținut al treilea (1940) și al patrulea mandat (1944), pe motiv că țara sa se afla în contextul internațional al celui de-al doilea război mondial, Congresul SUA a adoptat, după moartea lui Roosevelt (12 aprilie 1945), Amendamentul XXII la Constituție (1947) prin care instituia juridic regula celor două mandate.
De asemenea, din discuție mai aflăm că președintele desființase FBI și ordonase atacuri aeriene asupra cetățenilor, precum și existența unei alte forțe separatiste, Alianța din Florida, ceea ce făcea probabilă o confruntare între secesioniști după previzibila eliminare a președintelui.
La o stație de benzină păzită de oameni înarmați, află că cu 300 de dolari SUA pot cumpăra doar un sendviș, dar fotoreportera de Reuters promite dolari canadieni, care sunt acceptați de proprietar. Tânăra jurnalistă descoperă în spălătoria de mașini din apropiere doi oameni torturați, despre care i se spune că sunt jefuitori. Deoarece este terifiată de spectacol, ea nu poate fotografia, și atunci idolul său îi propune o poză unuia dintre oamenii înarmați între cei doi spânzurați de mâini.
La următoarea oprire, jurnalistele fotografiază asaltul unei miliții separatiste asupra unei clădiri guvernamentale și tânăra surprinde executarea militarilor prizonieri.
Cei patru își petrec noaptea într-o tabără de refugiați, situată lângă un orășel, unde intră într-un magazin de haine, a cărei proprietară este indiferentă față de știrile din mass-media.
Apoi, grupul surprinde o luptă între lunetiști, de la care nu află decât că fiecare încearcă să-l omoare pe celălalt. Tânăra își întreabă mentorul dacă ar putea să o fotografieze în timp ce este ucisă și răspunsul este afirmativ.
Pe drum sunt ajunși din urmă de o mașină cu doi jurnaliști străini, iar tânăra și unul din ei sunt capturați de doi milițieni în uniformă care încearcă să acopere o groapă comună. În timp ce bătrânul rămâne ascuns, ceilalți trei încearcă să obțină eliberarea celor doi, dar rezultatul este împușcarea celor doi jurnaliști străini, deoarece nu erau „americani”. Grupul este salvat de bătrân care îi lovește cu mașina pe cei doi milițieni, dar un al treilea îl rănește mortal, iar jurnalista de la Reuters decide să șteargă fotografia făcută cadavrului mentorului.
Cei trei ajung la baza Forțelor Occidentale de la Charlottesville, de lângă Washington, unde află că cei mai mulți loialiști s-au predat și că orașul era apărat doar de cei mai fideli din armată și Serviciul Secret.
Ei se alătură forțelor care asaltează Casa Albă, de unde încearcă să scape într-o diversiune sinucigașă două limuzine blindate ale președintelui, dar fără succes. Jurnaliștii intră în reședința prezidențială cu un grup de soldați ai Forțelor Occidentale, care ucid o agentă a Secret Service în timp ce încerca să negocieze o evacuare a președintelui într-un teritoriu neutru, Alaska sau Groenlanda.
Tânăra jurnalistă este salvată de la moarte de idolul său, pe care o fotografiază în timp ce este ucisă și continuă să înainteze fără emoție pentru a surprinde moartea președintelui în camera Biroului Oval, de sub care îl trag de picioare rebelii. Jurnalistul rămas întrerupe execuția cerându-i citat pentru istorie, iar președintele îi răspunde: „Nu-i lăsa să mă omoare”. Mulțumit, jurnalistul se retrage, în timp ce tânăra fotografiază grupul de rebeli lângă cadavrul președintelui.
Una din cauzele nepremeditate ale unui potențial război civil în SUA este și numărul mare de deținători de arme, peste 50.000.000 la 10 octombrie 2024 în opinia lui Brandon Smith (https://alt-market.us/globalists-are-taking-the-mask-off.../), la o populație de 346.000.000 locuitori la 4 noiembrie 2024 (https://www.agerpres.ro/.../sua-vor-incepe-anul-2024-cu... ) Numeroasele crime de drept comun între bandele de interlopi se comit cu arme obținute ilegal, dar acestea nu sunt evidențiate de mass media comunismului soft cu poziție dominantă, deoarece Poliția Iubirii este foarte vigilentă ca nu cumva să se răspândească „discursul de ură”. Dar atunci când au loc rare crime în masă ale unor deținători legali de arme, Poliția Iubirii le expune imediat și cu toată energia în prim plan cu limba de lemn obișnuită. Numai că Amendamentul II al Constituției SUA (1791) explică foarte clar motivația dreptului de a purta armă: „Deoarece este necesară pentru securitatea unui stat liber o miliţie bine orânduită, dreptul poporului de a deţine şi purta arme nu va fi încălcat.” chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://constitutii.wordpress.com/.../constitutia-s-u-a.pdf
De la încheierea Războiului Rece, amplificarea ofensivei neîncetate a comunismului soft în Occident a avut drept consecință faptul că conservatorismul a devenit sinonim cu normalitatea. Ca urmare, realizatorii filmului nu au luat în considerare două potențiale aspecte globale: extinderea războiului civil dintre comunismul soft și conservatorism (normalitate) în Europa și simultaneitatea unui asalt al comunismului hard de tip sovietic împotriva Occidentului, ceea ce ar semnifica Apocalipsa Lumii Libere! Inevitabilitatea atacului decisiv al comunismului hard (Satana KGB, Noul Mao, la revolucion cubana, dinastia Kim, socialismul bolivarian etc) a fost anticipată de zicala tovarășului Lenin: „Capitaliștii ne vor vinde chiar și frânghia cu care îi vom spânzura!”

miercuri, 13 noiembrie 2024

Absolvente de facultate dobrogence în perioada interbelică

(Aurelia Lăpușan & Victor Ciupină, Ctitorii spirituale dobrogene. Universitatea Ovidius din Constanța, Dobrogea, Constanța, 2011)

(...)

Prima dobrogeancă doctor în medicină a fost Eliza Gheorghiu, „fiica distinsului  concetățean Iancu Gheorghiu, directorul Societății Concordia, care a primit diploma de doctor în medicină la Universitatea București. Juriul examinator al Facultății de Medicină de pe lângă Universitatea București a felicita-o călduros pe tânăra medică”(10). Evenimentul se petrecea în 1925. Eliza Gheorghiu era născută la 16 decembrie 1894 în Topalu, Constanța., absolventă cu Diploma 162/27.08.1924 la Facultatea de Medicină București, căsătorită cu dr. Apostolescu Virgil, care moare în 1938, apoi se recăsătorește cu Stavru Frangopol (comerciant). Profesează ca medic de circă la Murfatlar, apoi  la Constanța.

La 12 martie 1927, ziarele anunțau că „Jeana Poenaru, fiica distinsei colaboratoare Florica Botez, una dintre gloriile tineretului constănțean, despre care presa a avut de curând binemeritate elogii, diplomată cu distincție la Școala de Belle Arte din București, a trecut zilele trecute examenul de licență cu mențiunea Magna cum laude. Dra Poenaru primind sfaturile marelui savant Simion Mehedinți s-a înscris la doctorat alegându-și ca teză un subiect cu caracter dobrogean”(11)      

(...)

10 = „Marea Neagră”, 23 august 1925, informații furnizate de Octavian Unc.

11 = „Dacia”, 12 noiembrie 1927, p. 1