<
(...) Îți mai aduci aminte, scumpul meu M. - oh, prietenul tinereții mele! - de noaptea ceea fericită de acum douăzeci și cinci de ani, cînd s-a jucat Ipocritul, în regia lui Elliston*, cu Dowton** și cu Liston***, și cînd doi anumiți băieți au șters-o pur și simplu de la „Slaughter House School”, unde li se făcea educația, care se înghesuia acolo să-l salut pe rege? REGELE? Era acolo! În fața augustei loji stătea garda regală; marchizul**** de Steyne (lordul***** Cabinetului pulberăriei) și alți înalți demnitari ai statului străjuiau în spatele fotoliului pe care ședea el, rumen la față, impunător la trup, acoperit cu decorații și cu un un păr stufos și cîrlionțat. Cum mai cântam noi God save******! Cum se mai agita și mai mai aclama sala, în ritmul acestei melodii mărețe! Cum mai apludau, strigau și-și fluturau batistele! Doamnele plîngeau, mamele își strîngeau copiii la sîn; unele leșinară de emoție. Lumea se sufoca la parter, strigăte și țipăte se ridicau din masa de oameni, care se frămîntau, și aclamau, și care erau gata, și se arătau într-adevăr aproape gata, să-și dea viața pentru el. Da, l-am văzut și noi. Soarta nu ne mai poate lua asta înapoi. Alții l-au văzut pe Napoleon*******. Mai trăiesc cîțiva oameni care l-au întîlnit pe Frederic cel Mare********, pe doctorul Johnson*********, pe Marie-Antoanette********** etc., dar pricină de nesmintită fală în fața copiilor noștri să fie că noi l-am văzut pe George cel Bun, cel Magnific, cel Mare***********!
(...)
>
SURSA
William Thackeray, Bâlciul deșertăciunilor*, trad. I. Frunzetti & C. Tudor, vol. II, ed. Capitolul, București, 1992, pp. 136-137.
NOTE M. T.
* Robert Elliston (1774-1831) = Actor și director de teatru englez. (Wikipedia)
** William Dowton (1764-1851) = Actor de teatru englez. (Wikipedia)
*** John Liston (1776-1846) = Actor de comedie engleză. (Wikipedia)
**** MARCHÍZ, marchizi, s. m. 1. Titlu purtat, în societatea medievală apuseană, de către conducătorul unui comitat de frontieră; conducător militar al unei mărci3. 2. Titlu de noblețe în unele țări din Europa Apuseană, superior aceluia de conte și inferior aceluia de duce. 3. Persoană care poartă unul dintre aceste titluri. – Din fr. marquis. Sursa: DEX '09 (2009) (https://dexonline.ro/definitie/marchiz)
***** LORD, lorzi, s. m. (în Anglia) 1. (În Evul Mediu) Mare proprietar funciar; (în prezent) titlu nobiliar ereditar sau conferit de monarh; persoană care poartă acest titlu. 2. Membru al Camerei superioare a Parlamentului. Camera Lorzilor. 3. Termen care intră în componența titlului oficial purtat de unii înalți demnitari din Marea Britanie. – Din engl., fr. lord. Sursa: DEX '09 (2009) (https://dexonline.ro/definitie/lord)
****** God save the King sau God save the Queen este imnul național britanic din 1745. (http://www.royal.gov.uk/MonarchUK/Symbols/NationalAnthem.aspx)
******* Napoleon Bonaparte (1769-1821).
******** Frederic Hohenzollern (1712-1786) = Rege al Prusiei ca Frederic II (1740-1786). (http://www.magazinistoric.ro/frederic-al-ii-lea-cel-mare-4178/)
********* Samuel Johnson (1709-1784) = Scriitor, biograf, lexicogra și critic literar englez. (http://www.samueljohnson.com/)
********** Marie-Antoinette de Austria (1755 Viena -1793 Paris) = Fiica împărătesei Maria-Tereza Habsburg a Sfântului Imperiu Romano-German. Din 1770 soție delfinului Franței, viitorul Ludovic XVI. Regină în perioada 1774-1792. Executată, ca și soțul ei, în timpul revoluției de regimul Marii Terori condus de iacobinul M. Robespierre. (http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/maria-antoaneta-regina-exceselor)
*********** George de Hanovra (1762-1830) = Regent din 1811 ca prinț de Wales în timpul bolii tatălui său, George III (1760-1820). Rege al Marii Britanii în perioada 1820-1830. (http://www.royal.gov.uk/HistoryoftheMonarchy/KingsandQueensoftheUnitedKingdom/TheHanoverians/GeorgeIV.aspx)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu