Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 1 august 2007

Cenzura comunistă în Dobrogea (VII - 1973) (COMAN 2007)

Virgil Coman*, Cenzura în Dobrogea (VII), „Tomis”, Constanța, XLII, 449, august 2007, p. 90-91.

Anul 1973 nu a adus mari schimbări în activitatea cenzorilor constănțeni. Aceleași direcții de acțiune, același mod, aceeași mentalitate închistată, dominată de ideile desprinse din directivele organelor centrale și locale de partid și de stat.
La 15 noiembrie, ca urmare a indicațiilor forului ierarhic superior, împuterniciții din Constanța aveau să înainteze o serie de propuneri  privind perfecționarea activității, pentru a fi dezbătute la întâlnirea pe centre interjudețene a lectorilor Direcției Generale a Presei și Tipăriturilor. pentru o mai bună informare, aceștia aveau să solicite prezentarea de către direcțiile de specialitate a problemelor mai deosebite desprinse pe parcursul desfășurării procesului de lectură a materialelor cu caracter istoric și literar-artistic. Ei mai propuneau: „o expunere pe teme internaționale de actualitate”, noul Caiet de dispoziții să fie înaintat și redacțiilor, să se facă precizarea  dacă toate dispozițiile transmise prin Buletinul informativ-operativ se pot comunica și redactorilor-șefi, să se analizeze posibilitatea ca ziarul local să fie lecturat paralel cu capul limpede, iar „lectorii din provincie să fie prinși în sistemul de reciclare de la Academia Ștefan Gheorghiu.”
Dat fiind faptul că de la 1 ianuarie 1974 revista „Tomis” urma a deveni publicație lunară editată de ziarul județean, lectorii DGPT solicitau lămuriri privitoare la modul de lecturare și „rezolvare” a revistei:
„-se va lectura în paralel cu Bucureștiul?
- se va lectura o dată cu deplasarea lunară a instructorului?
- ori se va rezolva de către lectori  pre plan local prin consultarea organului de partid?” (DJAN Constanța, fond Comitetul pentru Presă și Tipărituri Constanța, dosar 11/1973, f. 10.)
Studierea documentelor emise de împuterniciții constănțeni în 1973 ne oferă posibilitatea de a cunoaște mai bine activitatea pe linia cenzurii presei și tipăriturilor. În cele urmează, vă propunem spre studiu câteva extrase.

1973 mai 2, Constanța
Extras din Nota de sesizări a împuterniciților DGPT Constanța din perioada 26 martie-30 aprilie 1973.
Producție editorială
În broșura „Operativitate, combativitate, eficiență”, editată de Comitetul județean PCR Constanța, s-au eliminat referirile la îndeplinirea planului minimal și maximal. Aceeași intervenție s-a efectuat în broșura „1973 - an hotărîtor al îndeplinirii cincinalului în patru ani și jumătate”. În plus în această ultimă broșură s-a mai intervenit în materialul „Creșterea și îngrășarea tăurașilor în gospodăriile membrilor cooperatori” în care se spunea: „.. la baza inițiativei stau o serie de obligații atît ale CAP cît și ale cooperatorilor care se angajează să crească în gospodăria personală 1-2 tovarăși.” Cuvîntul subliniat a fost înlocuit cu ... tăurași.
[Clara G.; Peteanu T.]
DJAN Constanța, fond Comitetul pentru Presă și Tipărituri Constanța, dosar 11/1973, f. 52.


1973 iunie 1, Constanța
Extras din Nota de sesizări a împuterniciților DGPT Constanța din luna mai 1973.
Expoziții
S-a vizionat expoziția Revoluția de la 1848 în țările române”, organizată de Muzeul de arheologie și Arhivele statului din Constanța, ilustrată prin fotocopii, texte, citate istorice, cărți, facsimiluri. Printre evenimentele politice contemporane ilustrate era și cel privind adoptarea de către MAN a Constituției RSR în 1965. Aceste eveniment era ilustrat prin două fotocopii din ziarul Scînteia: una avea titlul Constituția RSR și sub el se prezentau componența Consiliului de Stat, în care președinte era Chivu Stoica, iar cealaltă fotocopie avea același titlu cu un text din Constituție și cu o fotografie a tov. Nicolae Ceaușescu. S-a discutat cu organizatorii să se renunțe la prima fotocopie întrucît componența Consiliului de Stat s-a modificat, iar evenimentul era foarte bine ilustrat prin a doua fotocopie. S-a modificat.
Tov. Clara G.
DJAN Constanța, fond Comitetul pentru Presă și Tipărituri Constanța, dosar 11/1973, f. 44-45.

1973 octombrie 31, Constanța
Extras din Nota de sesizări a împuterniciților DGPT Constanța din luna octombrie 1973.
Producție editorială
În lucrarea „Bibliofilie la Pontul Euxin” a Bibliotecii municipiului Constanța au fost efectuate următoarele observații:
1. Despre o ediție veche a operei lui Ovidiu se spunea că făcea parte din Arhiva Societății Junimea din Cernăuți-Bucovina; (S-a eliminat).
2. În materialul „Probleme actuale ale documentării iconografice” de dr. Adrian Corbu de la Muzeul Universității București, se criticau unele lipsuri din acest domeniu iar partea finală a materialului avea un ton revindecativ (revendicativ n. ns. C. V.). S-a atenuat, prin eliminarea aspectelor negative privind situația cadrelor și instituțiilor pe profil, renumerarea (remunerarea n. ns. C. V.) specialiștilor (necorespunzătoare) precum și propunerea de înființare a a unui institut de stat de pregătire a cadrelor din domeniul respectiv. În orientarea noastră s-a ținut cont de ținuta deschisă a lucrării care are un cu totul alt caracter.
3. În materialul „Fragmente din istoria necunoscută a revistei Tomis” se spunea că în 1966 Geo Dumitrescu (redactor șef al revistei) a fost „izgonit de atitudinea mai puțin reverențioasă a unor funcționari local de cultură care nu i-au înțeles intențiile”.
Tov. Clara G.
DJAN Constanța, fond Comitetul pentru Presă și Tipărituri Constanța, dosar 11/1973, f. 13.


*Virgil Coman (1973-2016) = Absolvent al Facultății de Istorie a Universității Ovidius Constanța. Director al Direcției Județene Constanța a Arhivelor Naționale.