Virgil Coman*, Cenzura în Dobrogea (X), „Tomis”, Constanța, XLII, 452, noiembrie 2007, p. 89-93.
În 1976 cei doi cenzori ai Comitetului pentru Presă și Tipărituri Constanța aveau să supună îndrumării și controlului cotidianul „Dobrogea Nouă”, respectiv cotidianul de după-amiază „Litoral” (cinci luni pe an), revista „Tomis” (trimestrial n. V. C.), revistele școlare „Ecouri”, „Electron”, „Lyceum”, „Mercur”, „Șoaptele mării”, „Pescăruș”, „Orizonturi” și „Liceenii”, foile volante „Protecția muncii”, „Micul pieton”, „Radar”, „Campania agricolă de toamnă”, „Zootehnia la parametrii calității” și cea editată de Întreprinderea de Transporturi Auto.
Legat de producția editorială, în 1976, estimările s-au cifrat la 10.000 pagini dactilografiate, cele mai importante categorii de lucrări fiind: „Pontica”, „Lucrări științifice”, 30 de broșuri pe diverse teme, un număr asemănător de pliante publicitare și cataloage ale muzeelor și expozițiilor sezoniere, pliante cu caracter periodic ale ONT Litoral (perioada sezonului estival - n. V. C.) și numeroase alte lucrări, în cadrul acțiunii de propagandă a manifestărilor „Pontica 76” ș. a. Acestora li se adaugă materiale destinate publicării în ziarele locale similare celui constănțean din Polonia, fosta RDG, Bulgaria și fosta URSS.
Privitor la mercantilaj și comenzi tipografice, până în noiembrie 1976 au fost verificate 8.000 de comenzi tipografice și multe alte notițe tehnice elaborate de întreprinderile producătoare de utilaje din județ, cataloage și pliante filatelice, materiale publicitare în domeniul turismului, două volume cu mersul autobuzelor în județul Constanța și județele limitrofe, Buletinele oficiale ale Consiliilor populare, municipal și din județ ș.a.
Numărul mijloacelor de multiplicare controlate în perioada supusă analizei nostre s-a ridicat la cifra 69, dintre acestea fiind nominalizate la viză periodică permanentă doar punctele de lucru cu activitate tipografică intensă, asupra cărora se organizau și controale inopinate, ca de exemplu: Tipografia FCH Palas, tipografiile IHR Mangalia și Mamaia sau Secția tipografică din Stațiunea Neptun.
La punctele de control ale expedițiilor poștale au fost verificate lunar aproximativ 60 colete, ce au totalizat 2.000 de cărți, periodice, discuri, casete, benzi de magnetofon ș. a., periodicitatea controalelor asupra coletelor primite fiind asemănătoare. Dintre acestea, au fost verificate circa 100 de titluri de cărți și reviste, 100 de discuri L. P. și au fost ascultate peste 20 de casete, respectiv benzi de magnetofon. În ceea ce privește vizionarea producției teatrale, ea s-a realizat asupra unui număr de trei teatre și două secții ale acestora: Teatrul de Dramă și Comedie, Teatrul de Păpuși și Studioul Experimental al Actorilor, Teatrul Liric și Teatrul de Revistă Fantasio, împuterniciții fiind prezenți la un număr de 19 de premiere. Lor li se adaugă spectacolele estivale pe litoral ale cenaclului Flacăra, festivalurile concurs de la Mamaia, unele programe de bar ș. a.
Ultimul domeniu de activitate prezentat este cel privind vizionarea de expoziții și muzee. cele două muzee și filiala Uniuni Artiștilor Plastici vernisau frecvent expoziții, 35 fiind vizionate în perioada analizată de noi. În sezonul estival, acestora li s-au adăugat și cele ocazionale, personale sau colective, găzduite de ONT în holurile hotelurilor de pe litoral.
După cum se observă, cei doi împuterniciți ai CPT Constanța au asigurat controlul publicațiilor cotidiene locale, a revistei socio-culturale Tomis și a revistelor școlare, cel al mijloacelor de multiplicat, al expedițiilor poștale și al coletelor la vamă, au asigurat activitatea de viză a comenzilor tipografice, a producției culturale locale și al materialelor de propagandă turistică, au vizionat premiere ale teatrelor constănțene, expoziții etc, după cum reiese și din documentul care urmează.
1976 noiembrie 20, Constanța
Informare asupra volumului de muncă al colectivului CPTConstanța în 1976
COMITETUL PENTRU PRESĂ ȘI TIPĂRITURI
Colectivul din Constanța
Nr. 18/20 - XI - `76
INFORMARE
asupra volumului de muncă al colectivului C.P.T. Constanța
Pentru perioada care face obiectul acestei informări (anul 1976) colectivul de lectori din Constanța a asigurat controlul activității de propagandă prin presă și tipărituri în principalele sectoare de activitate care pot fi grupate în:
Îndrumarea și controlul activității de presă
Ziare - „Dobrogea nouă”, cotidian - „Litoral”, cotidian de după-amiază (cinci luni pe an). Controlul se efectuează prin servicii alternative ale celor doi împuterniciți pînă la încheierea procesului de tipărire a ziarului (medie - ora O), precum și prin lecturare anticipată, la solicitările redacției, a unor materiale propuse să apară în ziar.
Reviste - „TOMIS”, revistă trimestrială; 20 pag. Inclusiv publicitatea. Deși trimestrială, revista este întotdeauna o chestiune de durată, solicitând orientarea activității unuia sau altuia dintre împuterniciți numai spre rezolvarea problemelor semnalate la lectură. Aceasta în ciuda faptului că multe dintre intervențiile noastre se efectuează direct pe manuscrisele propuse spre publicare și în legătură cu care redacția ne solicită opinia încă înainte de a începe paginația. De regulă, împuternicitul căruia îi vine rîndul să citească revista este scos din circuitul celorlalte activități timp de cel puțin două săptămîni...
Reviste școlare - Au autorizație de apariție și sînt luate în lectură de către colectivul nostru următoarele reviste: „Ecouri” (Liceul pedagogic), „Electron ” (Liceul industrial economic), „Soarele mării” (Liceul nr. 4), „Pescăruș” (Școala generală nr. 26), „Orizonturi” (Școala generală nr. 27) și „Liceenii” (Liceul din Cobadin). În total, deci, opt reviste școlare cu cîte două sau mai multe numere anual. Nu avem încă o evidență definitivă pentru acest an, deoarece majoritatea școlilor urmează să scoată cîte un număr cu prilejul vacanței de iarnă a elevilor.
Foi volante - „Protecția muncii”, foaie volantă editată de Comitetul sindicatului C. F. M. „Navrom”, cu aprobarea Comitetului județean PCR. Este una din foile volante care tinde să se transforme în publicație periodică, apărînd, pe parcursul ultimului an calendaristic, cu o frecvență din ce în ce mai mare. Inițial a apărut trimestrial, pe două pagini format ziar (față/verso), ulterior s-a ajuns la editarea ei aproape lunară, pe 4 pagini format ziar.
- „Micul pieton”, foi volante (trei în acest an) editate de Consiliul Județean al Pionierilor în colaborare cu Inspectoratul de Miliție al județului Constanța.
- „Radar”, foaie volantă editată de Inspectorul de Miliție al județului Constanța, serviciul Circulație.
- Cu sprijinul și sub îngrijirea ziarului au mai fost editate două foi volante avînd drept scop impulsionarea lucrărilor agricole de sezon: „Campania agricolă de toamnă” și „Zootehnia, la parametrii calității” (două pagini de ziar, față/verso).
- De asemenea, a mai apărut o foaie volantă editată de Întreprinderea de transporturi auto, pe tema folosirii raționale a parcului mijloacelor de transport.
Producția editorială locală
În total, pe anul în curs au fost lecturate circa 7.000 de pagini dactilografiate. Menționăm că nu am inclus în acest număr de pagini foile volante, revistele școlare, broșurile și pliantele ocazionale, cu caracter publicitar - precum și lucrările cuprinse în mercantilajul tipografic. Specificăm, de asemenea, că statistica este incompletă și fiindcă urmează să mai primim la viză lucrările prevăzute în planul editorial al județului pentru trimestrul IV 1976 - lucrări aflate în pregătire și însumând (după preliminariile aceluiași plan) alte vreo două mii de pagini.
Putem aprecia, deci, pentru calculul volumului nostru de muncă, o cifră estimativă de circa 10.000 pagini anual numai în sectorul „Producție editorială locală”.
În principal, pe categorii mai importante de lucrări, am avut de rezolvat în acest an: - Un număr de 30 de broșuri pe diverse teme; - Cam tot atâtea pliante publicitare și cataloage ale muzeelor și expozițiilor sezoniere; - Două volume de amploare („Pontica” a Muzeului de arheologie și „Lucrări științifice” ale Stațiunii de cercetări Valul lui Traian - avînd cîte circa 1.000 pagini dactilografiate fiecare); - Pliantele cu caracter periodic ale ONT „Litoral” (săptămînal, pe toată perioada sezonului estival); numeroase lucrări în cadrul acțiunii de propagandă a manifestărilor „Pontica `76” și altele.
Mercantilaj, comenzi tipografice
Pînă la data întocmirii prezentei informări au trecut pe la noi, pentru viză, un număr de 8.000 de comenzi tipografice. În afara mercantilajului obișnuit, în acestea sînt cuprinse și comenzile mai ample, neincluse de noi în statistica producției editoriale locale. Astfel, numai nou a carte de telefoane a județului depășește 1.000 de pagini care se adaugă la calculul volumului de muncă al colectivului nostru. Au mai fost aduse pentru viză, de asemenea, multe notițe tehnice ale întreprinderilor producătoare de utilaj din județ, cataloage și pliante filatelice, două volume cu Mersul autobuzelor în județul Constanța și în județele limitrofe, materiale publicitare în domeniul turismului, Buletinele oficiale ale Consiliilor populare municipale și județean etc.
Controlul mijloacelor de multiplicare
Conform evidenței noastre, în județul Constanța există un număr de 69 de aparate de multiplicat mai mult sau mai puțin complexe, repartizarea unui număr de [?] unități. Conform indicațiilor conducerii C.P. T., am efectuat în acest an o trecere în revistă a respectivelor aparate. În funcție de distanțe și de timpul necesar controlului propriu-zis, am avut nevoie de cam de [?] ore pentru fiecare aparat - totalizînd, deci, [?] ore doar pentru această simplă operație de verificare. Calculul s-a efectuat pe criteriul mediei, cu aproximație în minus, date fiind deplasările pe care a trebuit să le facem în extremele județului (Hîrșova, Medgidia, Cernavodă ș. a.).
Din toate unitățile trecute în revistă am păstrat la viză periodică permanentă doar punctele de lucru cu activitate tipografică intensă, cum ar fi Tipografia F. C. H. Palas, tipografiile I. H. R. Mangalia și Mamaia, Secția tipografică din stațiunea Neptun - celelalte unități fiind îndrumate să prezinte la viză doar lucrările cu caracter special, care depășesc competențele interne și nu au statut de imprimare pentru uz intern. La punctele de lucru cu activitate tipografică intensă, ca și la Tipografia Dobrogea, efectuăm și controale periodice inopinate.
Import-export
În activitatea de controla expedițiilor poștale am înregistrat o medie de circa 60 colete văzute lunar, cuprinzînd cam 2.000 de cărți, publicații periodice, discuri, benzi de magnetofon și altele. De regulă, cam o zi pe lună este consacrată controlului coletelor, în funcție de solicitările Direcției județene de poștă și telecomunicații.
În ceea ce privește controlul coletelor sosite, sîntem solicitați cu aceeași periodicitate de către vama-port Constanța. În plus, anul acesta, am avut în supraveghere și punctul vamal provizoriu instituit la Mamaia în perioada în perioada scutirilor de taxe. Afluența coletelor și ritmul în care s-a lucrat la controlul lor operativ nu ne-a permis să ținem o evidență detaliată, dar putem menționa verificarea a circa 100 de discuri Lp, ascultarea a peste 20 de casete și benzi de magnetofon, controlul a circa 100 de titluri de cărți și reviste...
Vizionări ale premierelor instituțiilor profesioniste de spectacol
Pe parcursul ultimei stagiuni teatrale, colectivul din Constanța a asistat la toate vizionările instituțiilor profesioniste de spectacol din localitate. Menționăm că avem în control trei teatre și două secții ale acestora, după cum urmează: - Teatrul de dramă și comedie, care prezintă aproximativ șase premiere anual, avînd sub îndrumare (ca secții) Teatrul de păpuși și Studioul experimental al actorilor ; - Teatrul liric (3-4 premiere anual) și Teatrul de revistă „Fantasio”, care se limitează cam la două premiere în fiecare stagiune - plus actualizările și scheciurile nou introduse în spectacolele mai vechi.
Făcînd un total al vizionărilor din acest an, consemnăm prezența noastră la un număr de 19 premiere ale instituțiilor de spectacol constănțene - cifră în care includem și spectacolele ocazionale, omagiale, în completarea repertoriilor aprobate (v. studioul experimental al actorilor, spectacolele comune cu prilejul diferitelor aniversări etc.)
Ca timp afectat participării la acest vizionări, calculul ar fi următorul: circa 2 1/2 ore vizionarea propriu-zisă + circa 2 1/2 ore discuțiile în cadrul comisiei lărgite de propagandă a Comitetului județean de partid = cinci ore per vizionare; înmulțind cu 19 rezultă 95 de ore afectate acestei activități în 1976. Începînd cu anul viitor vom înregistra nu număr dublu de ore/spectacol, dată fiind noua metodologie a muncii ce presupune vizionarea propriu-zisă. De altfel, și pînă acum am efectuat cîte două vizionări la spectacolele care ridicau probleme.
Vizionări de epoziții (sic!), muzee etc
În municipiul Constanța funcționează două muzee sub egida cărora au loc vernisajele a diverse expoziții, precum și o filială a U. A. P., organizatoare și ea, de expoziții. De asemenea, în fiecare vară, O. N. T. -ul găzduiește în holurile hotelurilor de pe litoral numeroase alte expoziții persoanele sau colective.
Dată fiind această situație, sîntem destul de des solicitați în vizionările premergătoare vernisajelor. Excluzînd expozițiile sezoniere găzduite de O. N. T., am participat anul acesta la vizionarea a 35 de expoziții pe diverse tematici. Calculat în ore-vizionare, ar reveni circa 70 de ore doar pentru această activitate - alte 70 fiind consacrate prezenței protocolare la vernisajele propriu-zise... Nu avem o evidență a expozițiilor ocazionale din holurile hotelurilor (numeroase!), dar vizionările la acestea ar trebui calculate în ... kilometri parcurși pe litoral!
Tot la capitoplul (sic!) „Vizionări” trebuie să includem:
-spectacolele estivale, pe litoral, ale cenaclului „Flacăra”;
- festivalurile-concurs organizate în fiecare am la Mamaia;
- unele programe de bar în legătură cu conținutul cărora sîntem solicitați de către Comitetul județean P. C. R. să ne spunem părerea ș.a.m.d.
Alte activități
- În ultima perioadă s-a reînființat la Constanța stația locală de radioamplificare, cu program bisăptămînal. Materialele emisiunilor sînt aduse la viză fie în manuscris, fie pe bandă, pentru ascultare.
- Ziarul local întreține relații de schimb cu publicații similare din Polonia, R.D.G., Bulgaria și U.R.S.S. Materialele destinate publicării peste hotare sînt aduse la viză în manuscris, după ce au aprobarea de principiu a Sectorului de presă al C.C. și a Secției de propagandă a Comitetului județean de partid ș.a.m.d.
Aceasta ar fi, în linii mari, „radiografia” volumului de muncă al colectivului C. P. T din Constanța
Împuterniciți,
Clara Ghiuvelechian
Eugen Vasiliu
DJAN Constanța, fond Comitetul pentru Presă și Tipărituri Constanța, dosar 12/1973-1977, f. 15-17.
*Virgil Coman (1973-2016) = Absolvent al Facultății de Istorie a Universității Ovidius Constanța. Director al Direcției Județene Constanța a Arhivelor Naționale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu