Faceți căutări pe acest blog

vineri, 10 august 2012

Tradiții de Sfânta Maria păstrate din strămoși (LITORAL 2012)

<Sfânta Maria este una dintre cele mai importante sărbători creștine de peste an. Pregătită printr-un post de două săptămâni, sărbătoarea Sfintei Marii este așteptată și sărbătorită de toată lumea. Iată câteva obiceiuri și tradiții păstrate peste timp:
  • În dimineața sărbătorii, creștinii, mai cu seamă femeile, merg la biserică cu fructe (prune, struguri) și cu faguri de miere, pe care le slujesc și le împart de sufletul celor trecuți în neființă. Se pot face și alte pomeni, se merge la cimitir și se tămâiază mormintele, pentru amintirea celor adormiți.
  • O altă tradiție este ca în această zi să se culeagă unele flori și să se pună la icoana Preacuratei, pentru că așa ar deveni bune de leac. Unele femei le mai folosesc și la descântece.
  • În casele cu fete necăsătorite, icoana Fecioarei se spală cu flori de busuioc, pentru ca fetele să aibă noroc cu un flăcău cumsecade, harnic și drăgăstos.
  • Tot acum se culege năvalnicul, o plantă care crește în locuri ascunse din păduri, iar cei în vârstă, știind mai bine aceste locuri, o culeg și le-o dăruiesc fetelor tinere, ca să aibă parte de un soț cum se cuvine.
  • În anumite zone rurale se întocmesc pândarii (cei care păzesc viile) și se mai iau unele măsuri „magice” prin care „se leagă” ciocul păsărilor ca să nu prăpădească strugurii.
  • În ziua de 15 august, ușa de la gospodărie trebuie să fie lăsată deschisă înainte de răsăritul soarelui, astfel încât Fecioara Maria să poată intra dacă îți dorește, dăruind noroc și alinare celor din casă.
  • Superstițiile mai zic că, dacă de Sfânta Marie înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă.
  • Însă dacă unele lucruri sunt doar pentru respectarea tradiției, aflați că în această zi anumite lucruri sunt total interzise. Astfel, nu este bine ca fetele să se tundă sau să arunce părul la gunoi, pentru că fapta va atrage tristețea și lacrimile Maicii Domnului. De asemenea este interzis să mergi înapoi sau să te întorci din drum, este interzis să aprindeți focuri, atât afară, cât și în casă. Acest lucuru va atrage boala și nenorocul. Bărbații nu au voie să-și dea jos căciula. Începând cu 15 august, nimeni nu mai are voie să se scalde în ape curgătoare.
  • Tot în ziua de Sântâmarie se sărbătorește și Ziua Marinei, întrucât Maica Domnului este considerată preasfântă protectoare a „lupilor de mare”.>
SURSA
Andreea IliescuTradiții de Sfânta Maria păstrate din strămoși, ”Litoral”, Constanța, 10-16 august 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu