Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 1 octombrie 2014

Tiran grec antici versus sclavi de pe galeră (TEODOREANU 1935)

<
(...) Pluteau pe Mediterană. Îi spusese:
- Luli, un tiran* din familia Lacizilor** își construise o galeră*** cu patru mii de vîslași, una dintre cele mai vaste galere ale antichității****. Închipuie-ți opt mii de brațe - o pădure - cu mușchii contractați, frămîntînd cu patru mii de vîsle apa mării, pentru ca, pas cu pas, galera să înainteze. Splendind: nu? Și teribil. Căci nenorociții, arși de căldură, uzi de sudoare în temnița de lemn încins, nu vedeau alături decît un ochi de apă îngustă și sărată, prin gaura vîslei, iar în spatele lor veghea omul cu biciul. Iar deasupra, la proră*****, tiranul privea marea, răcorind-și fața în briza ei... Pînă cînd te-am cunoscut, viața mea a fost efortul celor patru mii de vîslași din fundul galerei.
(...)
>

SURSA
Ionel Teodoreanu, Lorelei, ed. Minerva / seria Arcade, Bucure;ti, 1991, p. 171-172.

NOTE M.T.
* Tiran = Stăpânitor absolut al unui stat sau al unei cetăți grecești din Antichitate (care guverna cu cruzime); p. gener. șef de stat care conduce în mod absolut; despot. – Din ngr. tirannos, fr. tyran. (http://dexonline.ro/definitie/tiran) (http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/tiranii-epocii-arhaice)
** Lacizi = Familie greac[ din Antichitate.
*** Galeră = Veche navă comercială sau militară, prevăzută cu vâsle și pânze și care era mânuită de obicei de sclavi sau de condamnați la munca silnică. – Din fr. galère. ()
**** Antichitate = Epocă a civilizației vechi în special a celei greco-romane– Din fr. antiquité, lat. antiquitas, -atis. (http://dexonline.ro/definitie/antichitate) }nainte de cucerirea roman[ (168 ].H.), grecii ]ntemeiaser[ colonii ]n ]ntreg bazinul M[rii Mediterane.
***** Pror[ =  Partea din față a unei nave; p. restr. extremitatea din față a acestei părți, unde se află postul de comandă – Din it. prora. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu