Faceți căutări pe acest blog

vineri, 17 octombrie 2014

„Spune-mi cum dormi ca să-ți spun cine ești” (CĂLINESCU 1933)

<
(...) Somnul acesta îngeresc plăcu lui Jim. Dacă Eros* sau un înger feminin dintre aceia care cîntă din viole în frescele lui Melozzo da Forli** s-ar fi strecurat peste noapte, sub plapumă, alături de Jim, n-ar fi adormit mai ușor și mai fără chinuri ca Vera. Trandafirul din poveste aruncat în așternutul ei ar fo rămas proaspăt pînă în zori. Jim, mare născocitor de „teorii”, avea și aci teoria lui, și anume „Spune-mi cum dormi ca să-ți spun cine ești”. Observase somnul la inși de temperamente și vîrste deosebite. Oamenii egoiști, comuni dorm pe abdomen, cu pumnii strînși sau înfipți posesiv în pernă. Zguduiți, dezveliți sau strînși într-un spațiu îngust, ei mîrîie în vis, trag perna sub ei, se răsucesc ca o clătită în plapumă, dezvelind pe vecinul eventual și se lățesc grohăitor în căldura așternutului. Ființele vulgare capătă înfățișări bestiale. Capul le cade moale pe spate, o sudoare subțire le învinețește fața, și gur ale rămîne căscată, cu inegalități de maxilare, ca șobolanii morți. Obezii, bătrînii au un somn vecin cu agonia. Membranele nasului fierb necontenit și gazele care tumefiază obrajii răzbat din cînd în cînd prin colțul gurii, într-o plesnitură scurtă de bășică deasupra unui catran în clocote. Femeile sînt mai hidoase. Părul jilav de sudoare li se lipește de frunte, fața, devenită cadaverică, își revelă ca sub lupă șanțurile epidermei, și un picior gol alunecat afară din pat își răsfiră degetele pătrate, bătătorite.

(...)
>

SURSA
George Călinescu, Cartea nunții, ed. Eminescu / colecția Romanul de dragoste - nr. 45, București, 1972, p. 250.

NOTE M.T.
* Eros = Zeul iubirii în mitologia greacă antică, cunoscut ca Amor la romani. (http://www.samaelwings.com/grecorom/e.html)
** Melozzo da Forli (1438 Forli [Italia]-1494 Forli) = Pictor și arhitect al Renașterii italiene, reprezentant al școlii de pictură din Forli. (http://books.google.ro/books?id=NfcDAAAAYAAJ&pg=PA465&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu