Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 26 aprilie 2017

Pitecantropus erectus (RENARD 1913)

<
(...)
Imediat, un concert înspăimântător, care ne ridică părul măciucă, se făcu auzit din rărunchii talazului și caverna se umplu de urlete demonice, ca un tunel ducînd spre Infern. (...) Și am văzut în sfârșit ceva mișcînd în inima întunericului, albindu-se pas cu pas și înaintînd către lumină sub ochii incandescenți.
„Un om!”, am gândit eu.
- O maimuță, murmură Fleury-Moor.
Era și una, și alta, și nu era nici una, nici alta: un biped așezat în poziție verticală, de o slăbiciune groaznică, cu un biet mic craniu foarte rotund cu nasul turtit, falca proeminentă, urechi clăpăuge și păr pe întreaga figură. Fără nici o îndoială, pitecantropul, strămoșul omului, se afla în fața noastră! Pitecantropul așa cum îl reconstituise Eugen Dubois* după osemintele din Java! Pitecantropus erectus din pliocen** aici în miocen***, în Europa, în Champagne****! Viu! (...)
>

SURSA
Maurice RenardCeața din 26 octombrie****** - Ion Hobana (editor), Odiseea marțiană. Maeștrii anticipației clasice******, ed. Minerva / colecția Biblioteca pentru toți nr. 863, București, 1975, pp. 137-138.


NOTE M. T.
* Eugene Dubois (1858-1940) = Paleoantropolog olandez. În 1891, în insula Java din actuala Indonezie (atunci colonie olandeză), el a descoperit osemintele unui biped pe care l-a numit Pitecantropus erectus, cunoscut și ca „Omul din Java”. (http://www.talkorigins.org/faqs/homs/edubois.html)
** Perioadă geologică de acum 5,3 - 2,6 milioane de ani. (https://www.seegrid.csiro.au/wiki/pub/CGIModel/GeologicTime/ChronostratChart2014-02.jpg)
*** Perioadă geologică de acum 22 - 5,3 milioane de ani.
**** Champagne = Provincie franceză.
***** (http://argolit.ro/aripi-innegurate-cristian-tiberiu-florea/)
****** (https://ro.wikipedia.org/wiki/Odiseea_mar%C8%9Bian%C4%83)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu