Faceți căutări pe acest blog

marți, 31 octombrie 2017

Istoria parcului Oatlands de pe fluviul englez Tamisa (JEROME 1889)

< (...) Pe malul drept, lăsăm în urma noastră parcul Oatlands*, veche și vestită reședință, pe care Henric al VIII lea** a furat-o de la cineva - nu-mi amintesc de la cine anume - și în care a locuit. Parcul are și o grotă, pe care poți s-o vizitezi în schimbul unei taxe de intrare. Se zice că e minunea minunilor, cu toate că, personal, nu găsesc nimic deosebit în ea. Răposata ducesă de York, care a locuit la Oatlands, era moartå după cîini. Avea o mulțime. A pus să i se facă un cimitir anume pentru ei, în care să-i îngroape după moarte, și în care zac și astăzi vreo cincizeci de dulăi. Fiecare cu placa lui de marmură și epitaf propriu. Fie vorba între noi, cred că bieții cîini o merită tot atît de mult ca orice creștin. (...) >

Sursa
J. K. Jerome, Trei într-o barcă, trad. L. Levițchi, ed. Tineretului, București, 1966.


Notă M. T.
* Reședința Oatlands din comitatul. a fost obținută în 1538 de Henric, care a reconstruit-o, fiind folosită de succesorii săi din dinastiile Tudor și Stuart pînă în 1649. (eng.wikipedia.org)
** Henric Tudor (1491-1547) = Fiul regelui Henric VII (1485-1509). Rege al Angliei și Irlandei ca Henric VIII (1509-1547). (www.historia.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu