Z. E., Universitatea populară a municipiului răspunde stei noastre de cunoaștere, „Litoral”, Constanța, 1972, ?
Instituție de cultură obștească - Universitatea populară a municipiului Constanța se află în pragul unui deceniu de activitate, prilej de bilanț, dar și de prospectare a perspectivei ce i se conferă în lumina amplului program de educație elaborat de partid în documentele din iulie și decembrie 1971.
Deși rândurile de față nu-și propun o incursiune în cei zece ani de existență, totuși von sublinia un fapt. Începând din 1962, când s-au pus bazele acestei instituții de cultură obștească, și până acum, câteva zeci și zeci de cursuri de cultură generală și cunoștințe aplicative au fost frecventate de 35.000 de cetățeni ai municipiului Constanța, oameni de toate vârstele și profesiile. Și încă câteva cifre: în 1962 la cele cinci cursuri de cultură generală și la cele zece grupe de limbi străine s-au înregistrat 650 de cursanți, ajungând în anul de învățământ 1971-1972 al 40 de cursuri de cultură generală și 35 de grupe de limbi străine frecventate de 6.500 de cursanți.
Despre noul an de învățământ aflăm amănunte de la profesorul Gheorghe Lotcă, directorul universității.
- Întregul program pe care universitatea îl propune în noul an de învățământ are ca linie coordonatoare indicațiile date de partid atât la Congresul X , documentele din iulie și decembrie și mai recent la Conferința Națională. Dar ceea c emerită scos în evidență este faptul că în acest an cele peste 40 de cursuri incluse în programă, o nună parte din ele sunt noi, păstrând din cele care au funcționat anii trecuți numai pe acelea care s-au bucurat de adeziune deosebită din partea cursanților. Dintre cursurile no citez: „România în circuitul de valori universale, materiale și culturale”, „Informatică - mașini electrice de calcul”, „Dobrogea în artă și literatură”, „Regimul de circulație și tehnica automobilismului”, „Revoluțiile - conducătorii și eroii lor”, „Probleme de psihologia muncii”. Deși multe cursuri au funcționat cu titulatura actuală și anul trecut, structural și în conținut ele sunt mult îmbunătățite. Este vorba de „România contemporană la un sfert de veac”, „Pagini din istoria și frumusețile Europei”, „Omul în dialog cu universul”, „Tineretul român și problemele lumii contemporane”, „Cultură cinematografică”, „Cetățean, familie, societate”, „Probleme ale vieții interne și internaționale”.
Ne-am gândit și la câteva cursuri profesionale. Printre acestea figurează: „Îndrumare turistică”, „Educație fizică și sport” (reciclarea antrenorului sportiv), „Ergonomia și conducerea personalului”, „Cosmetică”. Sunt interesant și cursurile cuprinse în ciclul „Informația”. Este cazul celor care privesc „Legea și respectarea ei”, „Cronica științifică a secolului XX”, „Metode matematice și tehnice în științele sociale”, „Biologia generală” (pentru elevi), „Biologia generală” (pentru profesori), „Realizări și perspective în cercetarea psiho-pedagogică”. În cadrul cursurilor speciale am introdus: „Limba și literatura română”, „Matematică”, „Fizică”, „Chimie”, „Istorie”, „Geografie”, „Socialism științific” și limbi străine - rusă, franceză, germană, italiană, engleză.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu