Faceți căutări pe acest blog

marți, 16 ianuarie 2018

A treia generație de calculatoare 1964-1972 (MILOȘESCU)

<
A treia generație de calculatoare se mai numește și generația programatorilor, deoarece corespunde perioadei în care s-a dezvoltat foarte mult teoria programării și au apărut multe limbaje de programare, iar specialiștii care au contribuit la această dezvoltare au fost programatorii. Această perioadă a început în anul 1964 și s-a încheiat în anul 1972.
Calculatoarele acestei generații sunt construite cu circuite integrate (un circuit integrat este o capsulă în interiorul căreia se găseau mai multe circuite active - tranzistori și diode - și circuite pasive - rezistențe și condensatoare), memoria internă era realizată cu semiconductori, iar memoria externă pe suport electromagnetic, predominând benzile și discurile de capacitate medie și mare. Din această cauză:
- viteza de calcul a crescut la 0,5-5 MIPS (1 MIPS = 1 Milion Instrucțiuni Pe Secundă),
- timpul de acces la memoria internă a scăzut la 0,7 microsecunde,
- capacitatea memoriei interne a crescut la 2 Mb.
Se folosesc în continuare ca suporturi de intrare suporturile de hârtie, dar încep să fie utilizate din ce în ce mai mult suporturile electromagnetice, care devin mai puternice (crește viteza și capacitatea de memorare a discurilor). Se dezvoltă echipamentele periferice.
Pe lângă cele două concepte de hardware și software, apare și conceptul de firmware, adică microprograme scrise în memorii remanente.
Sunt construite primele microprocesoare (procesoare realizate cu un circuit integrat) și calculatoarele de tip minicalculator și microcalculator. Apar microcalculatoarele pe 8 biți care permit utilizatorului să aibă acces direct la tehnica de calcul.
Apar sisteme de operare din ce în ce mai evoluate. În 1965 IBM* propune două sisteme de operare: sistemul de tip DOS - Disk Operating System - orientat pe calculatoarele mici, puțin performant, care putea să lucreze numai în regim de monoprogramare și sistemul de operare OS - Operating System - orientat pe calculatoare mari și lucru în multiprogramare. Aceste sisteme de operare au evoluat, versiunile lor îmbunătățite fiind folosite și astăzi pe calculatoare. Comunicarea cu calcculatorul se făcea prin limbaje de comandă. Începând de la această generație, calculatoarele pot să lucreze în regim de multiprogramare și cu partajarea timpului.
Se dezvoltă limbajele de programare anterioare (apar noi versiuni), dar se creează și limbaje noi:
PL1 (Programming Language no. 1), creat de IBM, un limbaj intermediar între Cobol** și Fortran***, care însă nu a avut mare succes.
-  PASCAL**** (1971), un limbaj structurat (fiecare prelucrare elementară este considerată ca un bloc, iar blocurile po fi închise - încapsulate - unele în altele). A fost creat în universitățile elvețiene ca descendent al limbajului Algol și odată cu apariția microcalculatoarelor s-a răspândit foarte mult. Este părintele limbajelor europene Modula și Ada.
LISP (LISt Processing language), orientat pe prelucrări pe bază de liste (1960). Este primul limbaj neprocedural care stă la baza inteligenței artificiale și a sistemelor expert.
BASIC (Beginner's All purpose Instruction Code), (1975) care nu poate fi folosit decât pe microcalculatoare. A fost creat în Statele Unite și permitea abordarea programării și de către persoane care nu erau specializate în informatică.
a fost creat în 1971 de către firma Bell Telephone pentru a permite realizarea sistemului de operare Unix. Este un limbaj foarte performant, care posedă atât conceptele limbajelor structurate de nivel înalt, cât și conceptele limbajelor de nivel scăzut, care îi permit accesul la hardware.
Apar aplicațiile grafice pe calculator și structurile de date de tip baze de date.
>

Sursa
M. Miloșescu, Tehnologia informației. Manual pentru clasa a IX a, ed. Teora, București, 2000.

Note M. T.
*  IBM = Companie americană IT, înființată în 1911, în statul New York, prin fuziunea a trei firme, cu numele Computing Tabulating Recording. Numele International Business Machines a fost luat în 1924. (www-03.ibm.com/ibm/history/history/history_intro.html)
** FORTRAN = Prescurtare de la Formula Translation, rescris Fortran din 1990. Primul limbaj de programare, folosit și în prezent. Lansat în 1957 de John Backus de la IBM. (www.britannica.com)
*** COBOL = Acronim pentru Common Business Oriented Language. Limbaj pentru afaceri. Din 2002 orientat pe obiecte. Lansat în 1959 de Grace Hopper. (www.manager.ro)
**** Pascal = Limbaj structurat lansat în 1970 de elvețianul Niklaus Wirt. Numele său onorează memoria matematicianului francez Blaise Pascal, autorul primei mașini. mecanice de calculat în 1641. (limbajulpascaldianasianna.wordpress.com)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu