Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 21 februarie 2018

Lucrătorii de pe plantațiile de zahăr din Mexic (BUCOVALĂ & CÂNDEA 2003)

<
Mexic. Este localizat în America Centrală (?), are o mare varietate de climate (de la uscat, departe în Nord, până la pădurea tropicală în Sud) și de forme de relief. Mai mult de jumătate din populație este concentrată în orașe. Limba oficială este spaniola, dar se vorbesc și multe dialecte indigene. Populația este de 82.270.000 de locuitori, iar suprafața este de 1.958.200 kmp. Aici îl întâlnești pe Daniel. Împreună cu fratele său Antonio de 14 ani, el merge să lucreze pe câmpurile de trestie de zahăr. Recoltarea se face din decembrie până în mai. Atunci este de lucru pentru toată lumea. Astfel, cei doi băieți în întreținerea casei (salariile părinților sunt foarte mici și nu le permit susținerea unei familii numeroase). Trestia de zahăr se taie cu cuțite lungi numite machete. Cum este foarte cald și cum praful care se ridică datorită manipulării tulpinelor de trestie este foarte abundent, ei trebuie să-și acopere creștetul capului și fața. Trestia are tulpini foarte tăioase, de aceea trebuie să fie foarte atenți în timp ce lucrează. La amiază se opresc ca să mănânce "frijoles" (boabe de fasole roșie sau neagră) sau "tacos" (clătite din mălai umplute cu carne și legume). Lui Daniel îi place mult fotbalul și joacă cu prietenii săi de câte ori are timp.
>

Sursa
C. Bucovală & M. Cândea, Metode de educație modernă pentru mediu, Constanța, 2003, p. 90.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu