Faceți căutări pe acest blog

joi, 24 mai 2012

Biografia regelui zulu Cetshwayo (1826-1884) (AXELROD & PHILLIPS 1995)

<
Ultimul rege al Zululand, Cetshwayo și-a unit poporul împotriva englezilor și afrikaanerilor*.
Născut în jurul anului 1826, lîngă Eshowe, Zululand, C. a fost unul dintre numeroșii fii ai regelui Zulu MPANDE. C. și-a sigurat succesiunea la tron prin asasinarea fratelui său vitreg Mbulazi într-un sîngeros război civil, în 1856. El a petrecut apoi următorii 16 ani consolidîndu-și puterea și epurîndu-i pe alți rivali. La moartea tatălui său, în 1872, C. s-a impus ca rege necontestat.
În fața amenințării reprezentate de englezi și afrikaaneri în Africa de sud, C. și-a sporit forța militară pînă la 40.000 de războinici. Și englezii au perceput în același fel lucrurile, astfel că la începutul anului 1879, au întreprins un atac preventiv. Mai întîi zulușii au ieșit învingători, dar la sosirea întăririlor britanice ei nu au mai reușit să păstreze controlul. C. a fost capturat și întemnițat la Cape Town, iar Zululand a fost împărțit între 13 șefi desemnați de englezi.
În 1882, C. i-a convins pe cei care îl capturaseră să-l elibereze. El a călătorit la Londra, a prezentat cazul său reginei Victoria și a făcut o impresie atît de bună încît regina i-a satisfăcut cererea - întoarcerea la putere ca rege Zulu. Totuși, unitatea poporului zulu se dezintegrase în timpul detenției lui, iar războiul civil izbucnise între diferite grupuri. C. a murit, după toate probabilitățile, ca victimă a unui asasin, la 8 februarie 1884, la Eshowe, Zululand.
Referințe bibliografice complementare: Jeff Guy, The Destruction of teh Zulu KIngdom: The Civil War in Zululand (London: Longman, 1979); Morris D. R., The Washing of the Spears (New York: Simon & Schuster, 1965)
>

SURSA
A. Axelrod & C. Phillips, Dictatori și tirani, trad. I. Aramă, ed. Lider, București, 1995, p. ?/CETSHWAYO (cca 1826-1884).

NOTĂ M. T.
* Afrikaaner = Grup etnic din Africa de Sud, format din urmașii coloniștilor olandezi și francezi protestanți din secolul XVII (buri). Cucerirea statelor create de ei de către britanici s-a încheiat cu războiul din 1899-1902. (http://strategyleader.org/profiles/afrikaner.html)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu