Faceți căutări pe acest blog

joi, 10 iulie 2014

Din istoria elvețienilor (ARGHEZI)

<
Elvețienii, urmașii bravilor helveți*, au întrebuințat arcurile și apoi arbaleta** și pușca mai târziu, cu o supremă abilitate. Dovadă acel Wilhelm Tell***, de pe timbrul poștaș federal****, care, pus în împrejurarea de-a străpunge viața candidă a fiului său, hotărât ca țintă, a fost în stare să nu-i tremure mîna, să nu i se răsucească sufletul prea mult, și a ochit precis în mărul de pe creștetul bălai al copilului, încremenit și el bărbătește, cu voință, dinaintea fulgerului săgeții. Învățător, jurist sau muncitor cu brațele, și astăzi urmașul eroului Republicii din Alpi*****, dintre lacuri, e un țintaș fără pereche, îndatorat să tragă cîteva focuri militare, o dată pe săptămînă******, într-un punct calculat.
Prin urmare, nu mai încape îndoială: poporul helvet, cel mai meritoriu fabricant de șvaițer*******, ceasornicărie și ciocolată, execelent de fructe și de vaci, minunat lăptar și conștiincios în putineie cu untul, este și cel mai bun ochitor. În războaiele vechi el a dat cumplit romanilor de furcă********. Numai muntele înghețat și întărîtarea lui împietrită, nelenevită de lenea mediterană********* după carnea caldă și cu adîncimi înfiorate a femeii, l-au scăpat de soarta punilor**********, a căror ultimă apărare glorioasă în valurile mării latine, a  fost ridicată pe corăbii cu funia pînzelor împletită din cosițele dăruite luptătorilor de curtizane și fecioare***********.
Dar helveții au avut întotdeauna un suflet tot atît de dulce față de puterea stîncoasă a trupului, pe cît li-s lacurile și azurul din ele și din ceruri, față de piscuri și ghețare. Cu un cîntec vigoarea și răbdarea lor se farmecă numaidecît, ca șerpii cu descîntece monosilabice tărăgănate. Doina Vacilor are asupra energiilor helvetice efectul unei retezări a vinelor în baia caldă. Cînd urechea Tellilor moderni e izbită de cîntecul ciobanilor de tauri din pășunile abrupte ale patriei, ochiul lor albastru tresare, apune și plînge. În armatele lui Bonaparte************, Doina Vacilor era interzisă de a fi cîntată, subt pedeapsă de moarte; căci soldații mercenari din Apppenzel************* și Winterhur**************dezertau cu sutele cînd în șuierul înnăbușit al unui camarad care-și curăța pușcade zgură, se amesteca șoapta Alpilor și ecoul clopotului de păscut.
Cunoșteam această sensibilitate de țiteră a sufletului elvețian. (...)
>

SURSA
Tudor Arghezi, Doina Vacilor: Tudor Arghezi, Subiecte,  ed. Minerva / seria Arcade, București, 1990, p. 167.

NOTE M.T.
*Helveți = Înaintași celtici din antichitate ai elvețienilor. (http://ro.wikipedia.org/wiki/Helve%C8%9Bi)
** Arbaletă = Armă medievală, asemănătoare arcului. (http://www.bzi.ro/top-10-cele-mai-distrugatoare-arme-medievale-134919)
*** Wilhelm Tell = Erou legendar elvețian, luptător împotriva dominației Habsburgilor austrieci la sfârșitul secolului XIII și începutul secolului XIV. (http://history-switzerland.geschichte-schweiz.ch/william-tell-switzerland-hero.html)
**** Elveția este o republică federală cantonală conform Constituției din 1848, tradiția federală începînd în anul 1291.(http://swiss-government-politics.all-about-switzerland.info/swiss-history-traditions.html)
***** 60% din teritoriul Elveției se află în Munții Alpi, cu 17 vârfuri de peste 4000 m. (http://geography-landscapes.all-about-switzerland.info/index.html)
****** Elveția, deși este un stat a cărui neutralitate a fost recunoscută în 1815 de marile puteri europene învingătoare ale împăratului francez Napoleon I, impune rezerviștilor o pregătire militară periodică. (http://history-switzerland.geschichte-schweiz.ch/switzerland-neutrality-world-war-ii.html)
******* Șvaițer = Varietate de brînză fină, cu gust dulceag, asemănătoare cu caşcavalul, prezentînd goluri mari în masa ei - Din germ. Schweizer[käse]. (http://www.webdex.ro/online/dictionar/%C5%9Fvai%C5%A3er)
******** Helveții au fost supuși de comandantul roman Iulius Cezar în anul 58 î. H. (http://swiss-government-politics.all-about-switzerland.info/swiss-history-traditions.html)
********* Trăsătură a popoarelor de pe litoralul Mării Mediterane.
********** Puni = Denumirea dată de romani locuitorilor portului nord-african Cartagina, marii lor rivali în lupta pentru hegemonie în Mediterana Occidentală.
*********** Cartagina a fost învinsă de Roma în trei războaie terestre și navale (264-241 î.H.; 218-201 î.H.; 149-146 î.H.), ultimul sfârșindu-se cu cucerirea și distrugerea sa.
************ Napoleon Bonaparte = Prim-Consul al Republicii Franceze (1799-1804) și împărat al Franței (1804-1814; 1815) și-a impus dominația asupra cantoanelor elvețiene prin Actul de mediere din 1802, pînă la Conferința de pace de la Viena din 1815. (http://history-switzerland.geschichte-schweiz.ch/swiss-revolution-helvetic-republic-1798.html)
************* Apppenzel = Nume comun a două cantoane elvețiene de limbă germană, Ausserrhoden și  Innerrhoden, al doilea având capitala la Appenzel. (http://swiss-government-politics.all-about-switzerland.info/swiss-federal-states-cantons.html)
************** Winterhur = Oraș în cantonul de limbă germană Zurich. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu