Faceți căutări pe acest blog

vineri, 9 decembrie 2011

AMFITEATRUL ROMAN DE LA BEIT GOVRIN (ISRAEL)

Amfiteatrul roman văzut de sus - www.bibleplaces.com
În anii ’90 la Beit Govrin (Eleutheropolis/Oraşul libertăţii în epoca romană) au fost descoperite rămăşiţele unui amfiteatru roman destinat luptelor cu gladiatori şi animale.

Construcţia a fost realizată în secolul II la periferia oraşului, situat  la sud-vest de Ierusalim, în câmpia Iudeei. Amfiteatrul a fost construit pentru trupele romane staţionate în regiune după reprimarea revoltei evreilor conduşi de Bar Kochba (132-135). El a fost utilizat până la distrugerea sa de un cutremur în 363.

Amfiteatrul este de formă elipsoidală (71x56 m), ceea ce-l diferenţiază de teatre, care aveau forma unei jumătăţi de cerc. A fost construit din pietre de calcar rectangulare. Era constituit dintr-o arenă de pământ tasat înconjurată de un zid şi galerii subterane.  Accesul la tribune, care puteau primi 3.500 de spectatori, se făcea pe scări din exterior sau de pe culoarul circular.

Sub tribuna vestică se afla o sală de 3,8x3,2 m destinată probabil unui cult (sacellum).  În încăpere se află două altare votive cu tămâie, unul având o inscripţie de consacrare în greacă şi deasupra o sută de lămpi cu ulei.

Situat în parcul naţional de la Beit Govrin, edificiul a fost parţial restaurat şi este deschis publicului. 

SURSE:
Hillel Geva, Beit Govrin - un amphiteatre romain / Centre d'information d'Israel, Sites archeologiques d'Israel, Ierusalim, 2000, no 6, p. 4 (H. G. a studiat arheologia la Universitatea Ebraică din Ierusalim)
Beth Guvrin (Maresha): http://www.bibleplaces.com/bethguvrin.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu