Faceți căutări pe acest blog

marți, 10 iulie 2012

Amintirile unui corespondent de război (ROBLES 1952)

<
(...)
Am fost corespondent de război, toubib (1)! Etiopia (2), Spania (3), Grecia (4), mai știu eu unde? Am văzut cum au fost împușcați negri și albi, spanioli și italieni, arabi, unguri și croați! Totdeauna e la fel! Pentru a-i uita pe toți morții ăștia, nu există decât alcoolul! Foarte bine! În timpul ofensivei de la Bilbao (5) am văzut un individ pe care tocmai se pregăteau să-l împuște. Puștiul lui se ținea agățat de taică-su, care era deja cu spatele la zid. Tatăl îl respingea. Copilul nu voia. Copilul nu voia să înțeleagă. Ei bine, au fost împușcați amîndoi. Nu trebuie să crezi tot ce povestește afurisitul ăla de Malaparte (6). Dar povestea cu evreicele este adevărată. Cele mai frumoase fete ale burgheziei erau băgate în bordeluri pentru trupă. După ce le foloseau o lună, erau împușcate. Am văzut! Cu ochii mei! Am văzut totul. La Adua (7), tancurile treceau peste picioarele prizonierilor. Dezgustător! Și-mi vorbești de ficatul meu! Tocmai de ficat! Glumești! Haide, toubib, vorbește-mi ma degrabă de inima mea, organ nobil! Ei da, cu ea s-a zis! S-a zis cu ea, pentru că a bătut la toate execuțiile, pentru toate grămezile de cadavre!
(...) - Și o să mai fie război, toubib! Mereu războaie! Și știi de ce?...
(...) - Vom mai avea război pentru că lumea e condusă numai de bărbați! Vreau să spun de masculi!
(...) - Femeia, toubib, nu participă niciodată. Vreau să spun... În război, în politică și organizarea societății, bărbații sunt vei care conduc hora! Perfect! Femeia este socotită întotdeauna un animal de plăcere, o mașinărie de fabricat copii sau o slujnică generoasă! Un sex, un pîntec sau brațe de sclavă! Asta depinde de bunul plac al proprietarului! Perfect! Zic că n-ar mai fi războaie dacă bărbații n-ar rămîne mereu între ei, să-și ciocnească capetele lor pătrate sau să se înfrunte ca animalele în arenă! Se întorc apoi la femeile lor, doar ca să le facă, în treacăt, niște copii sau să le mângîie ca pe tîrfe.
(...) - N-ar mai fi război dacă bărbații ar iubi femeile cum ar merita să fie iubite! Dacă între ei și ele ar fi contopire pură, căci cea care te îmbrățișează te face părtaș la viața întregului univers, da, da, te apropie de sublim! Grecii înțeleseseră asta!
(...) - Femeia este în același timp Afrodita și Maria! Perfect! Viața și izbăvirea! Fecunditatea și mîntuirea! Dar bărbații se lasă în voia nebuniei lor! Ei sînt cei care hotărăsc războiul! Și azi nimic nu-i oprește! Omoară femeile cu miile, omoară copii cu miile! Ei adaugă îngrozitoare nenorociri în această mizerabilă viață pămîntească. De parcă moartea n-ar fi la capătul drumului! Dureros! Revoltător!
(...) - În 1944 a fost un bombardament îngrozitor la Torino, adăugă el totuși, cu o voce răgușită. Mii de morți. Dar aproape toți femei și copii. Iată ce fac bărbații. Femei și copii zdrobiți și arși!
(...) - O casă cu o tînără femeie. Doi micuți. Striviți! Înmormîntați de vii! Sufocați! Puișorii mei!
(...) Omul acesta parcă îi străpunsese sufletul cu o sabie. În el sîngera o rană adâncă și arzătoare. Se ridică. Casella dormea deja. (...) Plăti consumațiile și ieși.
(...)
>


SURSA
Emmanuel Robles, Ceasul limpezirilor, Editura Eminescu, 1975, pp. 125-128

NOTE M. T.:
(1) toubib – savant, vraci în arabă; medic în franceză (n. E. R.)
(2) În 1935-1936 Italia condusă de dictatorul fascist Benito Mussolini a cucerit Etiopia, ca urmare a netei superiorități tehnologice.
(3) În 1936-1939 în Spania a avut loc un război civil, câștigat de coaliția de dreapta condusă de generalul rebel Francesco Franco, susținut de Germania nazistă și Italia fascistă, în fața coaliției de stânga, susținută de Uniunea Sovietică stalinistă.
(4) În octombrie 1940, Mussolini, invidios pe succesele lui Hitler în nordul și vestul Europei, a invadat fără succes Grecia.
(5) Bilbao – oraș în Spania.
(6) Curzio Malaparte (1898-1957) – scriitor, ziarist, diplomat și politician italian. În calitate de teoretician al fascismului a intrat în conflict cu Mussolini prin publicarea în Franța în 1931 a volumui Tehnica loviturii de stat, fapt pentru care a fost închis.
(7) Adua – oraș în Etiopia. În 1896 armata italiană a suferit aici o gravă înfrângere în fața etiopienilor, fapt care a dus la eșecul primei încercări a marii puteri europene de a cuceri această țară din Africa de Est, una din cele două țări africane independente alături de Liberia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu