Faceți căutări pe acest blog

duminică, 11 august 2013

Hârtibaciul istoric (A. J. T. SIBIU 2007)

<
În centrul județului Sibiu se află Podișul Hârtibaciului, un ținut deluros în ale cărui văi se succed localități dominate de biserici fortificate* săsești**. La limita cu Podișul Secașelor se află Slimnic, localitate în care se pot vedea ruinele unei impresionante cetăți din sec. XV-XVI.
Pornind de la Sibiu pe DJ106A se poate ajunge la Daia și Roșia, care au păstrat biserici construite peste bazilici*** romanice**** dn sc. XIII. În casa parohială din Roșia trăiește scriitorul Eginald Schlattner*****, autorul romanului "Cocoșul decapitat", care descrie cu un farmec deosebit viața dn sudul Transilvaniei în preajma celui de-al doilea război mondial. În Vurpăr există o biserică săsească și mai veche, de la finalul sc. XII, una din cele ma vechi construcții romanice din țară, încadrată de porțiuni de fortificații și bastion.
Drumul DJ106A duce apoi spre Nocrich, unde se poate vedea casa familiei Bruckenthal****** (sec. XVIII) și biserica fortificată din Hosman. Aceasta are la bază o bazilică romanică din sec. XIII, căreia i s-au adăugat apoi în sec. XVI o incintă dublă de ziduri și șase turnuri de apărare. O altă atracție la Hosman este moara cu motor de la sfârșitul sec. XIX, produs de Langen&Wolf din Budapesta. (...) La 5 km de drumul principal veți descoperi, cocoțată pe colina satului Fofeldea, biserica pictată de frații Grecu. La Marpod se poate vedea biserica săsească din sc. XIII, iar în apropiere biserica de lemn din Ilimbav, din sec. XVIII. În Alțâna, Chirpăr și Veseud se pot vizita frumoase biserici fortificate, iar în Veseud și Săsăuși se găsesc două biserici ortodoxe construite în perioada 1790-1792.
Agnita, oraș agro-industrial, atestat din 1280, oferă vizitatorului câteva atracții: Muzeul Văii Hârtibaciului, cu exponate despre activitatea de secole a breslelor******* și o biserică ortodoxă din 1797. Acestora li se adagă biserica evanghelică******** în stil gotic*********, în care se amestecă elemente arhitectonice din Renaștere și Baroc, întărită cu o incintă fortificată, din care încă se mai păstrează Turnul clopotniță, Turnul Croitorilor, încorporat în clădirea școlii, Turnul Cizmarilor, Turnul Dogarilor și Turnul Slăninelor, folosit în trecut de comunitate pentru păstrarea proviziilor.
De la Agnita, în direcția Sighișoara, se ajunge la Iacobeni, cu o frumoasă biserică fortificată, iar apoi la Netuș, cu cea mai veche bisericuță de lemn de pe Valea Hârtibaciului. În apropiere se află Brădeni, în centrul căruia găsim  biserică din sec. XIV, monument istoric. Ansamblul este înconjurat de ziduri cu bastioane, iar clădirea bisericii este supraetajată cu niveluri de apărate dotate cu două rânduri de guri de tragere, iar în interior cu o fântână cu apă. La etajele de apărare se găsește o colecție unică formată dn 140 de lăzi decorate din sec. XV, XVI și XVII, folosite pentru păstrarea hainelor, bijuteriilor și alimentelor.
>

Sursa
Asociația Județeană de Turism Sibiu, Sibiu - Comoara de la poalele Carpaților, Sibiu, 2007, pp. 26-27.

Note M. T.
* Listă cu biserici fortificate din Transilvania. (kirchenburgen.org - Biserici fortificate)
** sași = Germani colonizați în Transilvania de regalitatea maghiară în secolul XII. (https://povestisasesti.ro - 1 august 2014 - 10 lucruri pe care nu le știai despre sași)
*** bazilică = Tip de lăcaș de cult în Biserica Catolică, realizat prin transformarea edificiului public "basilica" din Roma antică. ()
**** romanic = Stil arhitectonic din secolele XI - XII din Europa catolică, unde s-au construit biserici, mănăstiri și castele. ()
*****
******
*******
*******

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu