(...)
Dintre toți pictorii romani, Caravaggio* se bucura de preferința Hannei. oricît de neplăcută i se părea situația, Hanna se simțea trasă de bărbatul care ba înfățișa cu voluptate niște băieți din popor în chip de Bacchus sau de Cupidon triumfător, ba se întorcea pocăit spre sihaștri. În maniera în care își picta Caravaggio modelele, Hanna ghicea adesea nebunie și neputință: atitudinile corporale erau nefirești, părțile trupului erau strîmbe. În soliditatea compozițiilor lui Caravaggio, Hanna simțea o angoasă. Avea impresia că pictorul fusese un om care trăise pe tăișul unui cuțit, un om chinuit, morbid, un diavol religios. Poate că în tablourile lui, Hanna prefera să-i privească pe oamenii de rînd, pe argați și pe slujnice, ca să se sustragă forței lui de sucțiune, poate că privirea i se îndrepta ca de la sine spre spectatorii dramei, pentru că nu voia să se deplaseze spre sfinți, mucenici și anahoreți, - asta ceva mai degrabă ceva pentru Andrea, - poate că prefera pur și simplu să ia parte ca spectatoare la chinurile altora.
În ziua aceea îl ura și pe Caravaggio. Se gîndi la tabloul lui: „David și Goliat”**. În mîna dreaptă, David își ținea paloșul, iar cu stînga ridica, ținîndu-l de păr, capul retezat al uriașului. Din gîtul lui Goliat picura sînge, gura îi atîrna deschisă, chipul îi era răvășit. Deasupra rădăcinii nasului, chiar sub gaura pe care i-o făcuse în frunte piatra lansată de praștia lui David, pielea se chircise în riduri adînci. Durerea, care i se putea citi pe față, era mult mai mult decît o durere pur fizică. Chipul lui Goliat, chipul uriașului ucis, era socotit un autoportret al lui Caravaggio.
- Autocompătimire, numai autcompătimire, - sîsîi Hanna Piccard, iar Michelangelo di Caravaggio ar fi putut să i se alăture.
(...)
SURSA
Oek de Jong, Un cerc în iarbă, trad. H. R. Radian, ed. Univers / seria Romanul secolului XX, București, 1991, p. 223.
NOTĂ M.T.
* Michelangelo Merisi da Caravaggio (1573 Caravaggio -1610) = Pictor italian care a revoluționat arta picturii renascentiste și a intrat în conflict cu papalitatea. (http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/caravaggio/)
** Lupta dintre micul evreu David și uriașul filistin Goliat este menționată în Vechiul Testament. (http://www.crestinortodox.ro/credinta-pentru-copii/povestiri-biblice/david-goliat-79178.html)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu