Faceți căutări pe acest blog

vineri, 27 februarie 2015

SE ÎNTÂMPLA ÎN RUSIA LUI PUTIN ÎN URMĂ CU 6 ANI


Ca situatia drepturilor omului in Rusia nu este tocmai roza, nu mai este o noutate. Stirile venite recent de la Moscova nu fac decat sa confirme ‘’griparea’’ democratiei rusesti. Agresarea sau asasinarea jurnalistilor de opozitie a ajuns un ‘’sport’’ national in Rusia. Ultimul pe lista este Iuri Graciov, redactor-şef la ‘’Solnecinogorski Forum’’, care a fost bătut, fiind ulterior spitalizat, dar nu a fost jefuit în timpul agresiunii. Acest ziar este singurul cotidian de opoziţie din oraşul Solnecinogorsk (la 65 km nord-vest de Moscova), care denunţă corupţia autorităţilor locale (1).
Agresiunea asupra lui Graciov venea doar la cateva zile de la o manifestatie care a avut loc la Moscova, in cursul careia s-a cerut incetarea ‘’crimelor politice’’ (2), facand trimitere directa la asasinarea, la sfarsitul lui ianuarie, a avocatului Stanislav Markelov şi a jurnalistei Anastasia Baburova de la ‘’Novaia Gazeta’’. Markelov a fost ucis imediat după ce a denunţat în cursul unei conferinţe de presă eliberarea fostului colonel  Iuri Budanov, condamnat la zece ani de închisoare în 2003 pentru că sugrumase o tânără cecenă.La aceasta manifestatie, la care au participat cateva sute de persoane pe un ger de minus 16 grade Celsius, s-a cerut de asemenea autoritatilor gasirea comanditarilor.acestor crime.
Asasinarea lui Markelov si a Baburovei a provocat si reactii pe plan international. Astfel, directorul general al Unesco, Koichiro Matsuura, a cerut autorităţilor ruse să efectueze o anchetă după acest dublu asasinat, precum şi cel al lui Shafiq Amrahov, redactor-şef al unui site independent din Murmansk, împuşcat mortal la 31 decembrie. "Aceste măsuri constituie lezări tragice ale dreptului fundamental al omului care este libertatea de exprimare şi ale altor drepturi ale omului, care sunt esenţiale pentru ca buna guvernare şi statul de drept să prevaleze"(3), a declarat Matsuura la Paris.
Cererile adresate in mod expres autoritatilor de a gasi autorii morali si fizici ai acestor ‘’crime politice’’ nu sunt fara temei Intr adevar, anchetele si procesele in cazurile jurnalistilor agresati sau asasinati bat pasul pe loc, incurajandu-se astfel sentimentul de impunitate pe care il au agresorii. Acesta este si cazul procesului asasinarii celebrei jurnaliste Annei Politkovskaia, editorialist şi reporter de investigaţii la bisăptămânalul ‘’Novaia Gazeta’’, ucisa la 7 octombrie 2006. Ea a fost o critica acerba a Kremlinului in timpul razboiul din Cecenia din anii 1999 -2000. Astfel, la 5 februarie s-au inregistrat rasturnari de situatii in cadrul procesului, in care nici unul dintre cei patru inculpati nu este acuzat de crima sau comandarea ei. Unul dintre inculpaţi, fostul locotenent-colonel FSB Pavel Riaguzov, banuit ca a furnizat criminalului adresa victimei a revenit asupra tuturor depoziţiilor pe care le-a făcut. Din materialele anchetei a reieşit şi faptul că FSB (Serviciul Federal de Securitate) se interesase de mai multe ori de adresa reală a ziaristei. Un alt inculpat, Serghei Hadjikurbanov, fost responsabil în Direcţia de combatere a crimei organizate din cadrul Ministerului rus de Interne, acuzat ca a furniat arma crimei, a declarat că anchetatorii au exercitat asupra sa presiuni pentru a declara la proces că oligarhul rus Boris Berezovski, autoexilat din 2001 la Londra, ar fi comandat asasinarea ziaristei (4). Procesul este judecat cu usile inchise de un tribunal militar pentru ca este implicat un fost ofiter FSB. Posibila implicare a serviciilor secrete ruse si tentativa de directionare a procesului catre opozantul Berezovski indica mai curand o filiera politica a cazului.
Daca politia nu reuseste sa faca lumina in anchetarea cazurilor jurnalistilor agresati, ‘’reuseste’’ in schimb sa si faca o imagine proasta privind modul in care actioneaza in anchete si in centrele de detentie. Ca urmare, Rusia a fost condamnată în unanimitate, la 30 ianuarie, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), de la Strasbourg, în trei dosare considerate deosebit de grave.Într-unul din cazuri, un militar suspectat de furt de arme şi de crimă, fusese legat cu lanţuri de un radiator de poliţie, bătut cu scaune, bănci şi instrumente, ars cu ţigări, apoi i-au fost zdrobite degetele de la mâini şi de la picioare pentru a-l face să mărturisească.Un alt bărbat, Dimitri Antropov, bănuit de un omor la Moscova a fost bătut mult timp pentru a mărturisi această crimă, dar cum nu a avut efect, poliţiştii l-au ameninţat că o vor viola pe prietena lui şi pe mama sa şi au obţinut astfel mărturisirile. În timpul celor trei zile de detenţie, el nu a fost lăsat să doarmă şi a fost ţinut fără hrană şi fără băutură. Încarcerat apoi într-o închisoare din capitală, el a împărţit celula cu 28 de paturi cu un număr de 80-100 de deţinuţi care dormeau pe rând, câte trei pe un pat mic, pe jos sau chiar pe o masă, cu toalete şi o mâncare dezgustătoare.Cel de-al treilea caz s-a referit la gemenii Maltabar care au fost constrânşi timp de doi ani şi nouă luni să trăiască, să doarmă şi să meargă la toaletă într-o celulă supraaglomerată din Tver. Potrivit Curţii Europene, cei patru bărbaţi fuseseră supuşi la tratamente inumane şi degradante din cauza condiţiilor lor de detenţie care nu puteau să nu "suscite în ei sentimente de frică, angoasă şi inferioritate de natură să-i umilească şi să-i degradeze"(5).
La doar o zi dupa aceasta condamnare, fortele de ordine si au dat ‘’masura’’, intervenind cu brutalitate pentru a dispersa cu zeci de arestari manifestatii neautorizate organizate de formatiuni politice de orientare liberala in cadrul unei ‘’zile a dezacordului’’ (6) cu politica guvernului Vladimir Putin. Demonstratiile au avut loc la Moscova, Vladivostok, Sankt Petersburg, in capitala fiind inregistrate si atacuri cu bastoane ale unor tineri mascati adusi cu masinile la statia de metrou la care se reunisera membrii Frontului civic unit, apropiat fostului campion mondial de sah Gary Kasparov, si care scandau ‘’Rusia fara Putin!’’. Doar in fosta capitala imperiala a Rusiei actiunile s-au putut desfasura, deoarece s-a apelat la metoda manifestatiei individuale, pentru care in Rusia nu este nevoie de autorizatie prealabila. Aceasta ‘’concesie’’ facuta de autoritati denota spiritul in care inteleg acestea sa trateze litera democratiei. In cursul acestor demonstratii s-a cerut demisia premierului Putin si s-au purtat afise cu inscriptia ‘’Sa controlam guvernul!’’. Este de remarcat faptul ca manifestantii l-au identificat ca ‘’tinta’’ doar pe premier, nu si pe presedinte, desi Putin este creditat cu statutul de mentor al lui Medvedev.
Toata aceasta stare de lucruri nu putea sa starneasca ingrijorare printre partenerii europeni ai Rusiei.Aflat, in vizita la Moscova, presedintele Comsiei Europene, Jose Barosso, a avut un schimb de replici dur cu premierul Putin in conferinta de presa pe tema uciderii unor jurnalisti si activisti pentru drepturile omului. Premierul rus l-a contrat, declarandu-se ingrijorat de incalcarile drepturilor minoritatilor vorbitoare de limba rusa din statele baltice si a acuzat Uniunea Europeana ca nu respecta drepturile omului in ceea ce ii priveste pe imigranti.(7)
Dar Barroso nuse facea decat ecoul ingrijorarii exprimate de Parlamentul European, prin ,,Rezolutia din 18 decembrie 2008 referitoare la agresiunile împotriva apărătorilor drepturilor omului din Rusia şi la procesul privind asasinarea Anei Politkovskaya’’. Documentul are vedere rezoluţiile anterioare privind Rusia: cea din 25 octombrie 2006 privind relaţiile dintre Rusia şi UE ca urmare a asasinării Annei Politkovskaya şi cea din 19 iunie 2008 referitoare la Summitul UE - Rusia din 26-27 iunie 2008. In document erau enumerate mai multe cazuri din a doua jumatate a nului 2008, printre care: asasinarea la Moscova la 28 octombrie 2008, a lui Otto Messmer, liderul Ordinului Iezuit rus, şi a lui Victor Betancourt, un preot din Ecuador; tentativa de otravire cu mercur a avocatei Karinna Moskalenko, care a reprezentat cu succes 30 de cetăţeni ruşi în faţa Curţii pentru Drepturile Omului de la Strasbourg; asasinarea la 31 august 2008 a lui Magomed Evloev, proprietarul unui site internet independent din Inguşeţia, în timp ce era reţinut de poliţie; raidul din 4 decembrie 2008 al politiei ruse la sediul organizatiei ‘’Memorial’’ din Sankt Petersburg, care cerceteaza victimele represiunii staliniste; cercetarea penală şi procesul în urma asasinării ziaristei Anna Politkovskaya, care generează importante preocupări privind transparenţa şi respectarea statului de drept; reprimarea brutala cu circa 100 de arestari oa unei manifestaţii de protest anti-Kremlin, organizată de grupul de opoziţie al lui Garry Kasparov "Cealaltă Rusie", la 14 decembrie 2008, la Moscova; refuzul autoritatilor ruse de a coopera în cadrul cercetărilor privind asasinarea lui Aleksander Litvinenko la Londra, prin otrăvire cu poloniu radioactiv. De asemenea se invoca faptul ca la 17 decembrie 2008, 17 grupuri ruse de aparare a drepturilor omului au cerut la Viena abordarea celor mai urgente cazuri pe tema drepturilor omului la summit-ul UE-Rusia. Rezolutia condamna ferm atacurile împotriva apărătorilor drepturilor omului din Rusia; consideră că respectul pentru drepturile omului, statul de drept şi democraţie ar trebui să fie o parte integrantă a noului acord-cadru în curs de negociere şi solicită autorităţilor ruse de la toate nivelurile să protejeze şi să garanteze integritatea fizică a acestora; solicită autorităţilor ruse să respecte toate hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului şi să ratifice fără întârziere protocolul privind reforma Curţii; de asemenea, îndeamnă Federaţia Rusă să ratifice cel de al 14-lea Protocol adițional la Convenția europeană a drepturilor omului; atrage atenţia asupra intensificării tendinţelor de violenţă, care, conform datelor Biroului pentru Drepturile Omului din Moscova, au cauzat asasinarea a mai mult de 100 de persoane în 2008, pe baza rasei, a naţionalităţii, a religiei sau a orientării sexuale şi asupra lipsei unei condamnări efective de către autorităţile ruse a acestor crime motivate de ură; constată cu îngrijorare recentele acţiuni de reabilitare a regimului stalinist şi subliniază că Rusia poate institui o veritabilă cultură democratică numai prin acceptarea trecutului său tragic; este în continuare profund îngrijorat de legislaţia privind extremismul, care poate afecta libera circulaţie a informaţiei şi poate conduce la restricţionarea în continuare din partea autorităţilor ruse a libertăţii de exprimare a apărătorilor drepturilor omului; îşi exprimă consternarea cu privire la faptul că procesul Anna Politkovskaya nu este deschis decât pentru un număr restrâns de ziarişti şi închis pentru reporterii de televiziune; solicită instanţei să respecte integral hotărârea completului şi să deschidă procesul pentru toţi ziariştii şi toată presa; se aşteaptă ca instanţa să determine nu doar cine a comis şi a cine a participat la uciderea Annei Politkovskaya, ci şi cine este comanditarul acesteia; îţi exprimă îngrijorarea în legătură cu abuzurile constante şi pe scară largă asupra recruţilor din forţele armate ruse şi solicită autorităţilor ruse să ancheteze şi să îi condamne pe vinovaţi. (8)
Dupa ce Parlamentul european a atras atentia asupra legislatiei privind extremismul si a cazurilor de violenta pe criterii de rasa, nationalitate, religie sau orientare sexuala, insusi presedintele Dmitri Medvedev, a admis ca ‘’dezvoltarea extremismului provoaca temeri enorme’’ (9). El a precizat ca anul trecut, cand rata criminalitatii a scazut, numarul actelor de extremism a crescut cu o treime si a concluzionat ca acest fenomen reprezinta o amenintare pentru securitatea nationala, in conditiile in care Rusia este o tara multietnica si multiconfesionala..
Toata aceasta stare de lucruri din Rusia lui Putin se inscrie in tabloul conceptului de ‘’democratie controlata’’, dezvoltat dupa preluarea mandatului prezidential de catre Vladimir Putin de la Boris Eltin. ‘’"Democratia controlata" din Rusia are sprijinul populatiei, pentru ca perioada Eltin a ramas in memoria colectiva drept un exemplu cras de ineficienta’’(10). Dupa perioada initiala de entuziasm a castigarii libertatii populatia poate fi inclinata spre formule de "semidemocratie" sau autoritare, daca acestea produc sentimentul prosperitatii, ordinii si redobandirii mandriei nationale. Reactia contondenta a lui Putin fata de Barroso si cererea asociatilor pentru drepturile omului din Rusia adresata UE de a efectua presiuni asupra autoritatilor ruse pentru imbunatatirea situatiei drepturilor omului in aceasta mare tara eurasiatica confirma continuitatea starii de ‘’democratie controlata’’ in Rusia si epoca Medvedev.
In sfarsit, poate ca nu este un fapt divers, este interesant ca, desi dimeniunea umana nu pare a fi punctul forte al politicii interne a Moscovei, autoritatile ruse se preocupa de cea spirituala. Astfel, purtatorul de cuvant prezidential exprima grija Kremlinului pentru ‘’consolidarea valorilor spirituale’’ si de ‘’noi intensificari” ale dialogului dintre stat si biserica, referindu-se la mesajulde felicitare adresat de Medvedev noului patriarh Kiril.(11)

SURSE
(3) Ibidem
(7)Ziua, Schimb dur de replici intre Barroso si Putin, dupa summitul de vineri de la Moscova, 07.02.2009
(8)www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2008-0642+0+DOC+XML+V0//RO
(9)Hotnews,Medvedev: Rusia se confrunta cu extremismul , 06.02.2009

(10)Revista 22, Filon Morar, Riscurile transformarilor democratice: devieri sau deformari , 18 iunie 2008

 (11)Mediafax, Medvedev şi Putin l-au felicitat pe noul patriarh rus, 28.01.2009



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu