<
Pictorul austriac Egon Schiele se naște la 12 iunie 1890 în localitatea Tulln, Austria Inferioară. După o scurtă carieră didactică, socotită neatrăgătoare, se înscrie la Academia de Arte frumoase din Viena. Intră în contact cu avangarda artistică și în 1909 expune primele lucrări, aflate sub influența impresionismului francez.
Se desprinde destul de repede de acesta, find atras de pictura conaționalului său Gustav Klimt.
Se îndepărtează de stilul decorativ al lui Klimt, alăturându-se școlii expresioniste. E preocupat să capteze emoțiile complexe ale figurii umane. Portretele, ca și autoportretele, sunt colțuroase, subțiri, contorsionate, surprinse în posturi neconfortabile. Ele trădează angoasă, violență combinată frecvent cu erotism. În tușe groase și culori disonante sunt reliefate pregnant mâinile ca în lucrarea Pictorul Paris von Gutersloh. Desenele și acuarelele transmit, ca și picturile, aceeași intensitate psihică, accentuat erotizată. De altfel erotica e o tematică precumpănitoare în Viena acestei epoci, evidentă la Otto Weininger, Gustav Klimt sau Sigmund Freud. Schiele participă frecvent în expoziții individuale și de grup, publicul arătîndu-se contrariat de expunerea nudă a sexualității. Scurt timp e închis, sub acuzația de imoralitate.
O altă serie de lucrări conține picturi semialegorice, remarcabil fiind ciclul Familia. Moare de gripă epidemică, în 1918.
>
SURSA
S.L., Mari artiști plastici ai secolului XX: Egon Schiele, „Tomis”, Constanța, noiembrie 1996.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu