Faceți căutări pe acest blog

marți, 14 noiembrie 2017

Istoria orașului englezesc Dorchester de pe fluviul Tamisa (JEROME 1889)

(...)
Dorchester* e la jumătate de milă** depărtare de fluviu***.  Poți ajunge la Dorchester și cu o barcă mai mică; dar e mult mai recomandabil să te dai jos la ecluza Day și să o iei peste cîmp. Bătrînul oraș e o localitate încîntătoare, pașnică, cufundată în liniște și toropeală. Ca și Wallingford****, a fost o cetate pe vremea britonilor*****. Pe atunci se numea Caer Doren - "Cetatea de pe apă". Mai tîrziu, romanii***** și-au construit aici o tabără uriașă, ale cărei fortificații înconjurătoare par niște coline joase și netede. În zilele saxonilor****** a fost capitala Wessex*******-ului. Acum se ține la o parte de freamătul lumii, moțăie și visează.
(...).

Sursa
J. K. Jerome, Trei într-o barcă, trad. L. Levițchi, ed. Tineretului, București, 1966, pp. 304-305.

Note M. T.
* Dorchester = Oraș din comitatul Dorset din S Angliei. (eng.wikipedia.ro)
** 1 milă terestră anglo-saxonă = 1609 m. (dexonline.ro)
*** Tamisa este un fluviu navigabil pe cea mai mare parte din cei 346 km lungime și care străbate S Angliei de la V la E, pentru a se vărsa în Marea Nordului după ce a traversat Londra. (ro.wikipedia.org)
**** Vezi postare 1 11.2017.
*****  briton = Cuvânt derivat din latinescul "britto", denumire dată de romani celților din insulă, pe care aceștia o cuceriseră venind de pe continent în cursul mileniului I î. H. (www.etymonline.com)
****** În 43 d. H., împăratul Claudius I a trimis patru legiuni să intervină în luptele interne din insulă   Cucerirea actualelor teritorii ale Angliei și Țării Galilor s-a încheiat în 84, după ce în 60 a fost reprimată o mare revoltă. Împăratul Hadrian a construit un limes (linie de fortificații)  pe istmul ce constituie granița Angliei cu Scoția. În 410, aflat sub presiunea generală a popoarelor germanice, Imperiul Roman de Apus și-a retras armata și administrația din Britania. (www.historia.ro)
******* saxoni = Popor germanic care a cucerit teritoriul Angliei după 410, întemeind șapte regate. (www.historia.ro)
******** Wessex = Regatul saxonilor vestice, întemeiat în 519 în sudul Angliei. În timpul domniei regelui Alfred cel Mare (871-899) s-a încheiat procesul de unificare a regatelor saxone. (www.historia.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu