Faceți căutări pe acest blog

duminică, 5 noiembrie 2017

Istoria satului englezesc Hurley de pe fluviul Tamisa (JEROME 1889)

< (...) Satul Hurley, la cinci minute depărtare de ecluză, e poate cea mai veche așezare omenească de pe Tamisa, datînd, ca să folosesc expresia pitorească a acelor zile învăluite în neguri, "din vremile regelui Sebert și ale regelui Offa" (2). Dincolo de ecluză (în susul fluviului), este Danes Field*, unde năvălitorii danezi** și-au așezat odată tabăra, în timpul înaintării lor spre Gloucestershire***; (...)

(2) Regi ai Essexului**** (sec. VII).
 (...)
>

Sursa
J. K. Jerome, Trei într-o barcă, trad. L. Levițchi, ed. Tineretului, București, 1966, p. 216.

Note M. T.
* Danes Field (engleză) = Câmpia danezilor.
** Incursiunile vikingilor din Danemarca pe litoralul estic al Angliei au început în 835, dar invaziile au început în 865. Teritoriile ocupate de danezi nu aveau o organizare centralizată, fiind cunoscute ca Danelaw, fapt care a și facilitat campaniile de recucerire anglo-saxone, încheiate în 954. (www.historia.ro)
*** Gloucestershire = Comitat ceremonial (istoric) în SV Angliei, cu reședința la Gloucester. (www.gloucestershire.co.uk)
**** Essex = Regatul saxonilor estici, unul din cele șapte regate înființate de anglo-saxoni după cucerirea Britaniei, părăsită de armata și administrația romamă în 410. Regatul a fost întemeiat în 527 și a intrat în componența Wessexului în 825. Apoi, comitat ceremonial pe litoralul sud-estic al Angliei. (eng.wikipedia.org)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu