Faceți căutări pe acest blog

duminică, 31 iulie 1994

„Doi copii constănțeni în vacanță de zece zile la Yokohama” (199?)

L. B.,  În cadrul concursului internațional de „Carte ilustrată”, doi copii constănțeni în vacanță de zece zile la Yokohama, 199?

În august, se va organiza la Yokohama cea de a treia ediție a concursului internațional de „Carte ilustrată” de copii, din orașele înfrățite: San Diego, Lyon, Bombay, Manila, Vancouver, Odessa, Shanghai și Constanța. menționăm că, la edițiile precedente, până în prezent două consecutive, câte doi copii din Constanța au fost invitați la Yokohama, pentru un sejur de zece zile. La această manifestare pot participa numai copii între 9 și 15 ani. Procurarea formularelor și relații suplimentare, în sediul Primăriei, camera 118, tel. 615591. 

luni, 25 iulie 1994

„Vinalexul a luat cu asalt faleza culegând și mașinile turiștilor români sau străini” („TELEGRAF” 1994)

 Marius Dragomir, Vinalexul a luat cu asalt faleza „culegând” și mașinile turiștilor români sau străini, „Telegraf”, Constanța, 25 iulie 1994

Miercuri seara, faleza a fost luată de către mașinile VINALEX, pornite într-o goană furibundă după autoturisme. Orașul este împânzit de semne care avertizează asupra pericolului ridicării autoturismului, parcările sunt cum sunt și pe unde sunt. În schimb, societatea specializată în dificila și fina muncă de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar s-a apucat din nou de treabă. Zis și făcut, îi zărim din nou pe faleză pe băieții ridicători de mașini care au pus gând rău unui autoturism de Vâlcea, cu număr de înmatriculare 2VL5751 și pe care în doi timp și trei mișcări îl înhață. La apariția redactorilor ziarului Telegraf , băieții sunt ușor stingheriți și ne privesc cam ciudat. Se pregătesc pentru un BMW, parcat la fel de neregulamentar, al unui norvegian care, împreună cu familia, s-a oprit pentru o scurtă plimbare. Până să aibă loc ridicarea, în văzul unui public numeros și curios, șoferul BMW-ului își reia locul în autoturism, uitându-se lung și nedumerit la „vinalecși”. Cât de mult și-o fi căutat turistul vâlcean autoturismului și câte gânduri și-o fi făcut el, este lesne de neînțeles. Ne întrebăm însă dacă specialiștii în mașini ridicate sunt la fel de sprinteni și atunci când procedează la „încărcarea” autoturismelor de pe lângă Comandamentul din Portul Tomis (unde, de asemenea, staționează un la fel de vizibil indicator...).

marți, 12 iulie 1994

Calendar 12 iulie 1994

Clipa de meditație: „Nicio slugă nu poate sluji la doi stăpâni, căci sau va urî pe unul și va iubi pe celălalt, sau va ține numai la unul și va nesocoti pe celălalt.” (Noul Testament - Luca)
Ortodox. Sfinții Mucenici Proclu și Iarie, Sfânta Veronica
1260 Bătălia de la Kreussenbrunn, în care Ottokar cel Mare, regele Cehiei, înfrânge pe Bela IV, regele Ungariei, aici fiind menționați și luptători români.
1771 Navigatorul englez James Cook se întoarce în țară după ocălătorie de 3 ani pe apele lumii.
1782 Are loc la Viena premiera operei „Răpirea din serai” de Wolfgang A. Mozart.
1797 Moare la București scriitorul român Ienăchiță Văcărescu. (n. 1735)
1868 Se semnează la Viena Convenția poștală româno-austro-ungară.
1904 Se naște poetul chilian Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1971.
1915 Apare primul număr din „Conservatorul Tulcei”, organd e presă al Partidului Conservator.
1931 Moare la Constanța profesorul Ioan. N. Roman, fost primar al orașelor Constanța și Medgidia.
1970 Se termină expediția plutei RA II, condusă de navigatorul Thor Heyendahl.
1990 Guvernul prezintă Parlamentului un program prin care introduce moratoriul asupra grevei.

Emilian Andrei, „Telegraf”, Constanța

miercuri, 6 iulie 1994

Calendarul zilei de 6 iulie 1994 („Telegraf”)

Calendar creștin ortodox: Cuviosul Sisoe cel Mare; Sfânta Mucenică Lucia.
Calendar catolic: Sfânta Lucia Goretti, fecioară martiră (comerorare facultativă)
1413 Prima mențiune documentară a episcopiei din Rădăuți.
1484 Începe asediul cetății Chilia apărată de moldovenii conduși de pârcălabii Ivanco și Maxim, cetatea fiind cucerită de turci la 14 iulie.
1917 Frontul armatei ruse din Galiția este străpuns de ofensiva germano-austro-ungară.
1962 Moare, în urma unei crize cardiace, scriitorul american W. Faulkney (n. 1897), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1949).
1968 Explozia platformei petroliere britanice Piper Alpha în largul Mării Nordului; 166 de victime și pierderea a 12% din producția de petrol a Marii Britanii.
1992 Accidentul de aviație la aeroportul M. Kogălniceanu, în cursul unui antrenament al unui avion MIG, 2 morți.
1992 Încep să emită sezonier, p efrecvența 100,1 Mhz, „FM Radio Costinești” Constanța.
1993 Încep lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, unde se discută și reluarea dialogului cu Biserica Catolică.
1993 Se termină la București  procesul  primului terorist din istoria României, cunoscut sub numele de „Operaținea Autobuzul”.
1993 Președintele Georgiei, Eduard Șevarnadze, decretează legea marțială pe teritoriul Abhaziei.


EMILIAN ANDREI, „Telegraf”, Constanța, 6 iulie 1994