A. Axelrod & C. Phillips, Dictatori și tirani, trad. (engleză 1995), Lider, București, 2000, p. 247
Tetrarh roman al Galileii din 4 î. H. până în 37 d. H., I. A. a devenit celebru pentru că a ascultat de fiica vitregă/nepoata sa, Salomeea, care i-a cerut să-l decapiteze pe Ioan Botezătorul.
Fiul lui Irod cel Mare, I. A. a moștenit regatul Iudeii în 4 î. H. După ce a divorțat de prima soție, fiica regelui nabatean Aretas, I. A. s-a căsătorit cu Irodiada, fosta soție a fratelui său vitreg. Căsătoria cvasiincestuoasă a stârnit mânia supușilor evrei ai lui I., inclusiv a lui Ioan Botezătorul, pe care I. A. l-a arestat. Fiica Irodiadei, Salomeea, i-a cerut lui I. ca de ziua ei să-i ofere în dar capul conducătorului religios. I. s-a supus și întregul episod a devenit material pentru numeroase opere de artă și lucrări literare, cea mai celebră fiind o operă a lui Richard Strauss.
Când Pontius Pilat, procurator al Iudeiii, l-a arestat pe Isus Hristos, el l-a trimis la I. A., care a refuzat să pronunțe sentința. În 36 d. H., I. A. a mediat convorbiri de pace între romani și parți. În anul următor, a ajuns la o dispută cu noul împărat roman Caligula și a fost exilat în Galia, unde a murit în 39.
Referințe bibliografice complementare: Harold Hoehner, Herod Antipas, Cambridge University Press, 1972.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu