Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 3 mai 2014

„Cozma Răcoare” (SADOVEANU 1904)


M. SADOVEANU, Cîntecul amintirii,  Minerva/BPT  1357, București, 1990, p. 1-10

„Numai ochii să-i fi văzut și s-a mîntuit. Strașnic român!”

Turcii și grecii cutreierau moșiile în toate părțile, se căinau bieții oameni pe toate cărările – rele vremuri!”

„Toți fugeau dinaintea zaverei, el, ferească Dumnezeu! L-au prins și l-au pus în lanțuri... Ș-apoi: numai s-a scuturat, a atins fiarele cu mîna, a șuierat calul și pe ici ți-e drumul! Cine nu știa că Răcoare are iarba fierului! Așa-i era lui scris: numai glonte de argint să-l omoare... Unde mai vezi așa oameni acum? S-au trecut vremurile acelea!”

 „A auzit de Feciorul Româncei? Iaca și acela era un pui de lele! Acela prăda dincolo, la munteni; Cozma prăda dincoace. Și într-o noapte se întîlneau la Milcov, schimbau prăzile și se întorceau până la ziuă la sălașurle lor.”

„Avea Vodă Calimah o iapă arăbească și o păzeau slujitorii ca pe ochii din cap: îi așteptau vremea. Într-o noapte – pe la Sînziene  -intră Cozma la grajduri, spintecă iapa și fură mînzul. Știi că mînzul e îmbrăcat înt-o cămașă. Răcoare a rupt cămașa, dar a rupt-o așa că a spintecat în două nările mînzului. Și uite așa, mînzul rupt la nări a crescut în întuneric, hrănit cu miez de nucă. Și cînd l-a încălecar Cozma, apoi cal a fost: răsufla în voie, nu mai ostenea cît e cucul! Iaca, de aceea nu-l întrecea pe Cozma nici vîntul!
Într-un rînd (și eu eram volintir pe vremea aceea) Cozma s-a trezit între zidurile Probotei, cu volintirii înlăuntru și cu turcii pe dinafară. Turcii băteau cu tunrile în ziduri. Volintirii se sfătuiesc să închine mănăstirea. Cozma tace. A doua zi, Cozma nicăieri. Dar de la ziduri și pînă la pădurea Probotei un șir de leșuri. Acela era drumul lui Răcoare!
(...) El de nevoie n-a știut, de frică nici atîta, dar nici de dragoste... Cumplit român!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu