Faceți căutări pe acest blog

vineri, 22 iunie 2012

Mărginimea Sibiului istorică (A. J. T. SIBIU 2007)

<
Mărginimea este o zonă foarte pitorească aflată la sud-vest de Sibiu, la poalele munților Cibinului. Zona este delimitată în sud de valea râului Sadu și în nord de valea Săliștei și cuprinde vechi localități cu o populație majoritar românească, ce formau vechea Țară a Amlașului, atestate din secolele XIV - XV.
Peisajul zonei este dominat de coaste muntoase, iar în satele cu străzi încă se mai pot întâlni casele din piatră sau din bârne de brad cu acoperișuri înalte din șindrilă. Ocupațiile tradiționale au fost meșteșugurile, prelucrarea lemnului, a lânii și a pieilor, stupăritul și creșterea animalelor, în special a oilor. Unele dintre localități au practicat vreme de secole oieritul transhumant, ducând turmele de oi la Dunăre, în Dobrogea sau chiar în Peninsula Balcanică. Localnicii pot fi văzuți duminica în elegantele costume tradiționale cu cămăși albe brodate cu negru, percepute ca straie prețioase destinate zilelor de sărbătoare.
După ieșirea din Sibiu pe E81 înspre Râmnicu-Vâlcea, se află localitățile Tălmaciu, cu o bisericuță din 1780, și Boița. Aici se pot vedea ruinele a două turnuri rămase din fortificațiile folosite la apărarea și vămuirea defileului Turnul Roșu. La Tălmaciu puteți ieși la dreapta din drumul european către Sadu și Râu Sadului. În Sadu se poate vedea o frumoasă bisericuță ortodoxă din secolul XVIII, cu ornamente de cărămidă roșie în tencuială, și Muzeul Uzinei Electrice, care documentează cu exponate extrem de interesante istoria construirii în anul 1896 a hidrocentralei. Se pot vzita turbinele electrice din 1902 și 1903, monumente industriale încă funcționale.
Ieșind din Sibiu pe E68 spre Sebeș-Alba și trecând prin Cristian se ajunge la Orlat, unde se poate vizita o frumoasă biserică monument istoric din piatră și cărămidă, ridicată în 1796, și la Gura Râului (localitate vestită pentru port, dar și pentru numeroasele joagăre și pive cărora li se datorează zicala că "gurenilor le vin banii pe apă").
În zonă se află și Sibielul, cu bisericuța din 1765 și vestitul Muzeu al Icoanelor pe Sticlă. Mai departe pe E68 puteți găsi Săliștea, cu biserici ortodoxe dn 1724 și 1786, apoi Tilișca, unde se pot vedea ruinele unei cetăți dacice dn secolul I. Spre mnte se află , cu biserica monument istoric ridicată în 1766 din lemn, și , c cunoscută pentru festivalul folcloric "Sus pe muntele din Jina".
>

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu