<
(...)
Cisnădie este un bun exemplu de localitate tipic săsească, cu străzile închise de șirul de case așezate perpendicular pe drum, cu fațadele ornamentate și obloane verzi la ferestre. În centrul orașului se află biserica fortificată Sfânta Walpurga, ridicată la începutul sec. XIII, prevăzută cu un turn masiv. După atacurile turcești, odată cu transformarea în stil gotic, biserica a fist fortificată prin înălțarea turnului și dotarea lui cu guri de tragere șivprin ridicarea a trei ziduri de apărare cu turnuri (Turnul Paznicului, Turnul Slăninei, Turnul Școlii, Turnul Faurilor). Turnul, care a avut în vârful lui un glob aurit, a fost trăznit de mai multe ori, așa că în 1795 a fost dotat cu primul paratrăznet din Transilvania. Integrată în complexul bisericii este clădirea care adăpostește Muzeul Istoriei Industriei Textile, care prezintă cu documente, imagini și mașini evoluția prelucrării lânii de la 1700 la 1900.
De la Cisnădie se poate ajunge în Cisnădioara pentru vizitarea splendidei biserici Sfântul Mihail (1223), care și-a păstrat forma de bazilică romanică, un frumos portal flancat de coloane și arcade oarbe și zidul de fortificație.
Din Cisnădioara se poate intra apoi în drumul județean care duce spre Rășinari și Păltiniș. În Rășinari, locul de naștere al scriitorului Emil Cioran, se ajunge din Sibiu și cu tramvaiul, a cărui linie trece prin văi pitorești. În centrul satului, care face parte din Mărginimea Sibiului, o biserică ortodoxă din 1758 întâmpină vizitatorii cu frumoasele ei fresce exterioare.
Cristianul este situat pe E81/68 în direcția Sebeș - Alba. În centrul localității se află o biserică-cetate puternic fortificată, cu dublă incintă de ziduri și cinci turnuri de apărare, din care unul octogonal (Turnul Slăninii) ridicat între cele două fortficații pe ruinele uneia mai vechi. Localitatea, în care se mai găsește și un muzeu al landlerilor și o biserică ortodoxă din 1790, a fost numită în documentele din sec. XIII "Insula Christiani" - Insula Creștinătății, după ce rezistase invaziei mongole.
În Șelimbăr se ajunge pornind din Sibiu pe E81/68 spre Brașov. Merită vizitate biserica Sf. Nicolae din Mohu (1782-1785), cu pictura realuzată în 1804 de frații Nicolae și Alexandru Grecu din Săsăuș, și biserica ortodoxă din Bungard, ridicată în 1690 și reconstruită în 1824. Se mai poate vedea o troiță ridicată în 1925 în amintirea victoriei câștigate aici de Mihai Viteazul împotriva principelui Bathory.
>
Sursa
Asociația Județeană de Turism Sibiu, Sibiu - Comoara de la poalele Carpaților), Sibiu, 2007, pp. 20-21. (În împrejurimile Sibiului)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu