Faceți căutări pe acest blog

marți, 5 iunie 2012

Mediașul istoric (A. J. T. SIBIU 2007)

<
De la Sibiu vizitatorul poate porni către Mediaș (o oră de mers cu mașina pe DN14), al doilea oraș ca mărime al județului, vechi centru comercial și meșteșugăresc.
Primul lucru care atrage atenția este Turnul Trompeților, respectiv turla bisericii gotice Sf. Margareta, în care se găsește un foarte frumos altar din  1480-1488. Biserica aflată în Piața Castelului este fortificată cu două rânduri de zid și turnuri de zid (Turnul Clopotelor, Turnul Școlii, Turnul Frânghierilor, Turnul Croitorilor). La 50 m de biserică se află Liceul Stefan Ludwig Roth într-o clădire de început de sec. XX, cu parter gotic refăcut și etaj din perioada Renașterii, cu ancadramente din piatră la ferestre și o curte interioară cu arcade și galerie boltită.
La câteva minute de mers se află complexul franciscan ridicat în sec. XV și refăcut în sec. XVIII, a cărui biserică barocă are frumoase decorații în stucatură; mănăstirea adăpostește astăzi municipal. Tot în apropiere se mai află turnuri rămase din a doua incintă de fortificații - Turnul Aurarilor, Bastionul Pielarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Rotarilor, Bastionul Cuțitarilor, Turnul Pietrarilor.
Nu la fel de faimoase ca cel din Pisa, însă la fel de înclinate sunt turnul bisericii din Ruși, care s-a aplecat imediat după construire, și Turnul Trompeților din Mediaș, care s-a abătut de la verticală cu 2,28 m după supraînălțarea din sec. XVI.

(...)
La rândul său, Muzeul Municipal Mediaș (...) adăpostește colecții formate din 15.000 de piese grupate în secțiuni de istorie, etnografice, de artă și de științe naturale. Tot în Mediaș se află Casa Memorială "Hermann Oberth" (...), cu expoziții despre Conrad Haas și Hermann Oberth, doi pionieri ai tehnicii rachetelor și teoriei zborului spațial.
>

Sursa
Asociația Județeană de Turism Sibiu, Sibiu - Comoara de la poalele Carpaților, Sibiu, 2007, p. 30, 12-13.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu