<
Sibiul, reședința județului, este unul dintre cele mai frumoase orașe medievale transilvane. Fortificațiile medievale, bisericile gotice, clădirile renascentiste și elegantele palate baroce dau un șarm deosebit Sibiului, transformându-l în același timp într-un obiectiv de patrimoniu cultural de înalt rang. Vizitatorii pot vedea mărturiile a peste opt secole de istorie urbană în centrul istoric a cărui inimă pulsează în cele trei piețe principale, care și-au recăpătat splendoarea de altădată.
Centrul istoric este ușor de explorat - e de ajuns să vă lăsați în voia pașilor în Orașul de Sus, pe strada Nicolae Bălcescu, denumită de localnici Corso, să vă plimbați printre șirurile de case de secol XIX, bogat ornamentate cu stucaturi, cedând poate ispitei unei pauze într-una din numeroasele cafenele, berării sau pizzerii cu terase la stradă. Pe strada Cetății, ce merge paralel cu Corso, se mai pot vedea puternicile ziduri de fortificație ale Sibiului, străjuit de trei dintre cele peste 30 de turnuri de apărare de odinioară - Turnul Pânzarilor sau Archebuzierilor (sec. XVI), al Olarilor (sec. XVI) și al Dulgherilor (sec. XV) - și de bastionul numit Turnul Gros, transformat în 1788 în teatru și rebotezat Sala Thalia.
Plimbarea pe Corso vă conduce în imensa Piață Mare dominată de Primăria aflată într-o splendidă clădire Jugendstil (1906, restaurată în 2006) și de impunătoarele edificii baroce ale Palatului Bruckenthal (1785), Bisericii Romano-Catolice (1733) și fostului Colegiu Iezuit (1739). (...) Piața, aninată de două fântâni și înconjurată de clădiri din perioada Renașterii, cu portaluri și acoperișuri înalte, în care se deschid mici lucarne tipice în formă de ochi, este locația multor manifestări culturale, dar și un loc de întâlnire și promenadă.
De aici puteți traversa piața pentru a vă îndrepta către Biserica Ursulinelor (sec. XVI, refăcută în 1733) sau Biserica Franciscană (sec. XV, refăcută în 1776) ori puteți trece prin arcadele de sub Turnul Sfatului către Piața Mică, mărginită de clădiri mici cu arcade și loggii, invadată de terase, de baruri și restaurante.
Imediat atenția vă va fi atrasă de Casa Roșie, denumită în ultimii ani Casa Luxemburg, și de (fostul sediu al Breslei Măcelarilor, datând din 1370). Puteți trece pe podul de fontă turnată, splendid ornanentat, numit Podul Minciunilor (1589), pe o străduță ce duce spre Orașul de Jos sau puteți urca în Turnul Sfatului. Edificiul, ridicat în 1370 și reconstruit de mai multe ori după incendii și prăbușiri, este locul din care puteți admira panorama orașului vechi și puteți înțelege structura urbanistică a acestuia. Orașul de sus, construit pe un deal și înconjurat de resturile incintelor de fortificații, este legat de Orașul de Jos prin pasaje pitorești cu scări de piatră - Pasajul Scărilor, Scările Turnului, Scările Ocnei și Scările Aurarilor.
Aceeași splendidă panoramă se poate admira și din turnul înalt de 73,34 metri al Bisericii Evanghelice (1370 - 1520), cel mai important și impozant edificiu gotic din oraș, care domină Piața Huet. Biserica se află față în față cu Colegiul Bruckenthal, construit în stil baroc în 1786 pe locul unei vechi școli din secolul XIV.
Din Piața Huet vă puteți continua drumul pe strada Mitropoliei, unde veți vedea Biserica Reformată (1786) și Catedrala Mitropolitană Ortodoxă (1906) construită în stil neo-bizantin.
(...)
Aflat chiar în piața centrală a Sibiului, Muzeul Național Bruckenthal (...), care a fost creat pe baza colecției alcătuite de guvernatorul Șamuel von Bruckenthal, se mândrește cu peste 1200 de picturi de autori italieni, flamanzi, austrieci și germani, dintre care atrag atenția operele lui Boticelli, Tizian, Magnasco, Rubens, Cranach și van Dyck. Muzeul mai are 1000 de stampe de Durer, Tiepolo, Piranesi și o bibliotecă cu280.000 volume, dintre care 30.000 cărți rare și 382 incunabule. În Gaeria de Artă Românească pot fi văzute pânze de Grigorescu, Pallady, Baba și Ciucurencu.
Tot de Muzeul Bruckenthal țin și Muzeul de Istorie (...), Muzeul de Științe Naturale (...), Muzeul Istoriei Farmaciei (...) cu o frumoasă colecție de instrumente medicale și farmaceutice din secolele XVII - XIX, Galeria de Artă Contemporană (...) și Muzeul Armelor și Trofeelor de Vânătoare "August von Spiess" (...).
Un punct de atracție deosebit este Complexul Muzeal ASTRA (...), care invită la o plimbare în Dumbrava Sibiului prin cel mai mare muzeu etnografic în aer liber din Europa Centrală. Muzeul Civilizației Populare Tradiționale (...), cu cele 96 de hectare de poieni, pajiști și lacuri, oferă vizitatorului o uimitoare ilustrare a vieții satului românesc cu gospodării țărănești, biserici, mori de apă și de vânt, stâne, prăvălii, ateliere meșteșugărești, cârciumi și hanuri aduse din toate provinciile României.
Din componența Complexului Muzeal ASTRA mai fac parte Studioul ASTRA Film (...), specializat în film documentar etnogeafic și antropologic și trei instituții muzeale distincte aflate în aceeași clădire (...): Muzeul Civilizației Transilvane Astra cu o colecție de broderii, port popular și obiecte de cult, Muzeul de Etnografie Universală "Franz Binder", în care sunt expuse obiecte, arme tradiționale, măști și statuete africane, jucării tradiționale japoneze, costume populare din China, artizanat japonez, ecuadorian și indonezian, și Muzeul de Artă Populară Săsească "Emil Sigerus", care prezintă piese ceramice, mobilier pictat, costume populare, textile de interior și broderii. (...)
>
Sursa
Asociația Județeană de Turism Sibiu, Sibiu - Comoara de la poalele Carpaților, Sibiu, 2007, pp. 14, 16, 12.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu