Faceți căutări pe acest blog

luni, 18 iunie 2012

Din istoricul cailor sălbatici din preeria nord-americană (IRVING 1835)

Scriitorul american Washington Irving (1783-1859) a însoțit în 1832 o comisie guvernamentală într-o călătorie în Vestul Sălbatic pentru tratative cu amerindienii. Rezultatul literar al acestei călătorii a fost volumul Drumuri prin prerii, publicat în 1835. Din schița Tabăra calului sălbatic am extras un fragment referitor la originile cailor sălbatici din preria nord-americană:

”Capturarea calului sălbatic este una din isprăvile preferate ale triburilor din prerie; și, într-adevăr, aceasta-i sursa din care se înșiși vânătorii indieni se aprovizionează.
Caii sălbatici, care cutreieră acele vaste cîmpuri  acoperite cu iarbă, se întind din Arkansas pînă-n ținuturile spaniole, sînt de forme și culori diferite, dezvăluind variații la descendenți. Unii se aseamănă cu strămoșii comuni, englezi și probabil, sînt descendenți din caii care au fugit din așezările noastre de la graniță. Alții sînt de talie joasă, dar puternici, și se presupune a fi de rasă andaluzină, adusă de descoperitorii spanioli. Unii speculanți entuziaști vedeau în ei descendenții raselor arabe, aduse în Spania din Africa și apoi transformați în această țară; și ei  înșiși sînt mulțumiți cu ideea că strămoșii lor se poate să fi fost  de curse adevărate, prin deșert, care, cîndva, i-au purtat pe Mahomed și pe discipolii săi războinici prin cîmpiile nisipoase din Arabia.
Obiceiurile arabilor par să aibă legătură cu armăsarul. Introducerea calului în preriile nemărginite ale Fae West-ului a schimbat întregul mod de viață al locuitorilor lor. Le-a oferit acea lejeritate de mișcare rapidă și posibilitatea de a schimba dintr-o dată și la mari distanțe locurile, fiind pe placul bărbatului înclinat spre hoinăreală. În loc să pîndească în adîncurile pădurilor întunecoase și să străbată pe jos, cu răbdare, labirinturile deșertului încurcat, asemeni fraților săi din nord, indianul din Far West este un corsar de cîmpie; el duce o viață mai luminoasă și mai fericită; aproape întotdeauna pe spinarea celuilalt, prin vastele prerii, pline de flori și sub cerul înnourat. ”


SURSA
Washington Irving, O diligență medievală, editura Minerva, București, 1990, p. 196.


NOTE
1)prerie = regiune de stepă în America de Nord (V. Breban, Dicționar al limbii române contemporane, 1980)
2)Arkansans= stat în sudul SUA delimitat la est de fluviul Mississippi
3)Andaluzia=regiune în sudul Spaniei vecină cu Africa de Nord (Maroc), de unde arabii au invadat Peninsula Iberică în 711, fiind și ultima eliberată de regii Fernando și Isabela în 1492.
4)Mahomed=Profetul arab întemeietor al religiei islamice, care a trăit în anii 570-632.
5)Far West=Vestul Îndepărtat al SUA, cu ieșirea la Oceanul Pacific

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu