Faceți căutări pe acest blog

luni, 10 septembrie 2012

Rezervele de căîrbuni mondiale în secolul XIX (VERNE 12877)


(III/17-9) „Într-o zi huila se va termina, acest lucru este sigur. Atunci va fi impus un șomaj mașinilor diun lumea întreagă, dacă un nou combustibil nu va înlocui cărbunele. Într-o epocă mai mult sau mai puțin îndepărtată nu vor mai exista zăcăminte carbonifere, cu excepția celor din Groenlanda, în apropiere de M. Baffin, acoperite cu un strat veșnic de gheață și a căror explorare este aproape imposibilă. (...)
Deși terenurile carbonifere din America N sînt de 10 ori mai bogate decît toate zăc. din lume, nu vor trece 100 de sec. și monstrul milioanelor de guri ale industriei va fi devorat ultima buatră. de huilă de pe glob.
Secătătuirea, se înțelege, se va face mai repede în Lumea Veche. Există destule straturi de mineral combustinil în Abisinia, Natal, Zambezi, Mozambic, Madagascar, dar exploatarea. lor regulată prezintă cele mai mari dificultăți. Cele din Birmania, China, Manciuria, Japonia, Asia Centrală se vor epuiza în scurt timp. Englezii vor goli Australia de producția de huilă destul de abundentă acumulată în subsolul său, încă înainte de ziua cînd cărbunele va lipsi în Regatul Unit.
Țara cea mai bogată în cărbune este indiscutabil Regatul Unit. Aceasta, cu excepția Irlandei, care e lispită de combustibil mineral, (...). (...) Totalul div. bazinelor cuprinde peste o mie șase sute de mii de ha și produce anual până la 100 mil. t de comb.ustibil negru.
Dar, cu toate acestea, consumul va crește în așa măsură pt. a satsfsace necesitățile industriei și comerțului, încît aceste bogății vor fi secătuite. Al III mil. al e. n. nu se va fi încheiat și mîna minerului va  fi golit aceste magazii în care, folosind o imagine. reală, a fost concentrată căldura solară a primei zile*.
*Iată, ținînd seama de progresia consumului de huilă, cît indică ultimele calcule privind epuizarea combustibilului mineral în Europa: Franța în 1140 de ani, Anglia în 800, Belgia în 750, Germania în 300. În America, unde se produc 500 de milioane t pe an, zăcămintele vor mai putea fi exploatate 6.000 de ani.”



Indiile negre, trad. (fr. 1877) E. Micu, ed. I. Creangă/nr. 19, București, 1979, p. 5-133.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu