(199-200/IX) „-(…) Niște fete de
la cuptorul seniorial al orașului La
Rochefoucauld, puteau rămîne 10 minute în acest cuptor, la o temperatură de 300 grade (1), în timp ce merele și carnea se rumeneau perfect.
-(…) În 1774, 9 compatrioți, Fordyce,
Banks, Solander, Blagdin, Home, Nootrh, lord Seaforth și cpt. Philips, au suportat o temperatură de 295 grade (2), în timp ce
niște ouă și friptură erau preparate lîngă ei.
-(…) Ducele de Raguzo și dr. Jung, un francez și un austriac, au văzut un turc care s-a băgat într-o baie care
avea 170 grade. (3).
-(…) Limita extremă a temperaturii stabilite
pentru băi este 107 grade. (4).
-(…); temperatura englezilor este de 101 grade. (2)
n. 1 = 132 gr. C.
n. 2 = 128 gr. C.
n. 3 = 78 gr. C.
n. 4 = 42 gr. C.
n. 2 = 37 gr. C”
J. VERNE, Căpitanul Hatteras, trad. (fr. 1864-5) I. Katz, ed. II, ed. I.Creangă/5,
București, 1990, 297 p.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu